Waarom-je-kiest-voor-cameradeals-vinkjes
Wij zijn door Kamera-Express.nl gekozen als één van de top-20 fotografieblogs!

87% van de Belgen kopen hun camera’s steeds vaker online en vooral in Nederland

De cijfers liegen er niet om (waarom zouden ze?): bijna driekwart van alle Belgen shoppen online bij onze buurlanden. Dat blijkt uit een e-commerce onderzoek van bpost & Ipsos uit 2018. Een kleine 28% procent koopt puur en alleen bij Belgische webshops. In 2018 gaf de Belg 18% van zijn budget uit in online shops. In 2017 ging 8% van dat budget naar buitenlandse shops, wat gelijk staat aan ongeveer 8 miljard euro. België blijft wat achter als we naar Nederland kijken; daar gaf men maar liefst 24% van het persoonlijke budget online uit. En hoewel Belgische ondernemers pleiten om alleen bij Belgische shops te kopen, groeien de cijfers elk jaar en lijkt het een straatje zonder eind voor de BeCommerce.

Uit welke landen kopen Belgen online?

Van de 11,3 miljoen Belgen wonen er 6,5 miljoen in Vlaanderen en die Nederlands spreken. Een goede 40% doet maar liefst één keer per maand online aankoop. Vlamingen zijn gevallen voor Nederland. Want maar liefst 87% van de Vlamingen staan open om online te shoppen in Nederland. Dat Nederland hoog scoort is niet vreemd. Dit heeft alles te maken met de taal. Nederland wordt gevolgd door Duitsland met 67%, Frankrijk met 57% en het Verenigd Koninkrijk met 52%. Ver daarachter, maar met nog grote cijfers, volgen de Verenigde Staten met 32% en China met 29%.

terug naar menu ↑

Populaire buitenlandse webshops bij Belgen

Het zijn met name de alles-in-één webshops die hoog scoren. Belgen houden van gemak en shoppen dus graag bij dit soort bedrijven. Bol(Nederland), Coolblue(Nederland), Amazon(VS), Alibaba(China) en Zalando (Duitsland) zijn de grootste buitenlandse webwinkels waar Belgen hun aankopen doen. In 2018 gaf de Belg maar liefst 5,5 miljard euro in buitenlandse webshops.

terug naar menu ↑

Welke producten kopen Belgen vanuit het buitenland?

Kleding is veruit het meest populaire product om online aan te schaffen. Maar liefst 70% kocht in 2018 een kledingstuk online. Boeken, dvd’s en cd’s staan op de tweede plek met 55%. Kleine elektrische apparaten, dus ook videocamera’s en fototoestellen (17%), werden door 42% van de mensen online aangeschaft. Kleine elektrische apparaten blijven nog wat achter, want goedkope accessoires (46%), Schoenen (50%) en Reizen en vervoer (47%) gaan nog voor.

terug naar menu ↑

Waarom kopen Belgen online over de grens?

terug naar menu ↑

1. Nederland is goedkoper

Een van de belangrijkste redenen dat Belgen hun producten, zoals camera’s, in Nederland kopen is de prijs.
Waar een bepaalde nieuwe camera in België €800 kost, kan dat in Nederland tot wel €300 lager uitvallen! Daarbij komt dat de bezorging vaak gratis is, waardoor het voor de Belg gemakkelijker is om uit Nederlandse webwinkels te bestellen. Je weet immers dat een product uit Nederland gegarandeerd goedkoper is.

terug naar menu ↑

2. Nederland levert sneller dan België

Er is een groot verschil tussen de levertijden vanuit Nederland en binnen België. Waar je in België tot drie werkdagen kan wachten op je bestelling, is het in Nederland zeer normaal dat je het product de volgende dag al binnen krijgt.

Een aantal grote Nederlandse distributiecentra, zoals Docdata, zitten vlak bij de grens van België. Dat maakt het voor hen makkelijk om overal in België te bezorgen. In de afgelopen jaren zagen zij het percentage van pakketjes voor België stijgen, van 4 naar 12 procent.

terug naar menu ↑

3. Belgische lonen na 17:00 hoger dan in Nederland

In België geldt een hoger uurtarief voor werknemers als zij werken na 17:00. Het loon na 17:00 ligt gemiddeld 17% hoger als je dit vergelijkt met Nederland. Voor Belgische webshops betekent dit twee dingen: of de producten worden duurder, zodat het salaris kan worden gecompenseerd. Of de webshops sluiten na 17:00. Dit laatste is wat vaak gebeurd. Het grote verlies zit in het feit dat veel mensen pas rond 20:00 hun bestelling plaatsen. Dit kan dan niet bij Belgische shops en dus wijken ze uit naar Nederlandse webshops.

terug naar menu ↑

4. Grenzen tellen niet tijdens online shoppen, gemak wel

De grootste reden voor Belgen om online te shoppen is gemak. Maar liefst 88% procent van de Belgen shopt vanwege deze reden online. Binnen het gemak vallen de prijs, voor 57% een reden om online te shoppen, 24/7 service en een groter aanbod dan lokale shops.

Neem daarbij de webwinkels in Nederland meestal gratis bezorgen, ook in België, en dat maakt waarom Belgen liever in Nederland kopen dan in België.

Is online shoppen bij buitenlandse webwinkels erg? Nee helemaal niet! De klant is koning en heeft recht op de beste deals en laagste prijzen. Lees ook ons artikel met redenen waarom je juist wel bij buitenlandse shops camera’s moeten kopen.

terug naar menu ↑

Beste camera deals via CameraDeals.be

Zowel België als Nederland kent een groot aantal aanbieders van goede videocamera’s, fototoestellen en accessoires. Wij selecteren voor jou de beste en goedkoopste webwinkels om je volgende aankoop te doen.

terug naar menu ↑

Onze top 5 Nederlandse camera webshops in 2019:

  1. Kamera-Express
  2. CameraNU
  3. Bol.com
terug naar menu ↑

Goede belgische camera webshops

  1. Coolblue België
  2. Krefel
  3. Fnac

 

terug naar menu ↑

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste prijs in webshops in Nederland en België voor de door jou gekozen camera. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste en goedkoopste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. Voeg camera’s toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

Is het veilig om camera’s vanuit het buitenland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

CameraDeals.be logo

Recente blog posts

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
CameraNu Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0