Kamera-Express-nederland-sony-korting
Kamera-Express-belgie-sony-korting

Wat is een spiegelreflexcamera, DSLR en SLR?

30/05/2020

Geüpdate op 30/05/2020 door Camera Deals – Yoreh

Een DSLR (digital single lens reflex) of spiegelreflexcamera is een fotocamera waarbij het licht binnenkomt door de lens en via een spiegel naar de zoeker wordt weerkaatst. Op die manier zie je door de zoeker een exacte weergave van wat de lens ziet. Hierbij heb je een analoge weergave en je ziet dus geen verschil als je instellingen op de camera aanpast, zoals bij digitale zoekers wel het geval is. 

Zit er een groot verschil tussen een SLR en een DSLR? Het antwoord is: ja en nee. In principe zijn het dezelfde soort spiegelreflexcamera’s maar de SLR is analoog en de DSLR is digitaal. Dat is waar de ‘D’ (digital) in DSLR voor staat.

Wat is een SLR camera?

SLR staat voor Single Lens Reflex. Dit zijn analoge spiegelreflexcamera’s die met een rolletje werken. Deze SLR werd uitgevonden in 1861 door Thomas Sutton, een schrijver over fotografie en camera uitvinder. Van zijn spiegelreflexcamera’s zijn maar slechts een paar modellen gemaakt.

De eerste SLR met merknaam kwam via het Amerikaanse merk van Calvin Rae Smith, Monocular Duplex in 1884. Kort daarna, in 1889, bracht de Belg Louis van Neck ook een SLR-camera uit. Toen der tijd waren de camera’s log, groot en zwaar en waren daarbij helemaal niet zo populair. Ze werden ter hoogte van de middel vastgehouden, zodat de fotograaf goed op de spiegel kon kijken. De fotograaf had een doek over zich heen, zodat licht van buitenaf werd geblokkeerd.

 

 

Ouderwetse SLR camera

 

Waar komt de naam SLR vandaan?

Om goed te begrijpen waar SLR vandaan komt, gaan we dieper in op de naam. ‘Single Lens’ staat voor het feit dat de camera één lens gebruikt. Vroeger werden er nog twee lenzen gebruikt middels een twin-lens systeem. De fotograaf had een lens om doorheen te kijken en een lens om de foto mee te maken. Het kon dus zo zijn dat de foto er anders uit kwam dan hoe de fotograaf het bedoelde. Dit is omdat de twee lenzen naast of boven elkaar zaten. Daardoor had je dus net een andere beeldhoek. Wellicht heb je dit zelf ook wel eens ervaren met wegwerpcamera’s. Die maken ook gebruik van twee verschillende lensjes.

Twin Reflex Camera

Uitvinding van de spiegel in de camera

De komst van het spiegeltje was dus een geweldige uitvinding. Op deze manier kan je met een enkele lens door de zoeker zien wat je gaat fotograferen. Het licht dat door de lens komt wordt via het spiegeltje gereflecteerd naar de zoeker. Je ziet precies wat de lens ziet, in de meest pure en realistische vorm. Op het moment dat je een foto neemt, gaat het spiegeltje omhoog en raakt het licht de sensor. Je foto werd op dat moment geprint op het rolletje.

Toen de SLR werd uitgevonden ging alles nog handmatig. Dus ook het omhooghalen van het spiegeltje. De fotograaf bepaalde handmatig hoe lang er licht binnenkwam op de sensor.

Wat is een DSLR camera?

Een Digital Single Lens Reflex camera is een digitale SLR spiegelreflexcamera. De DSLR werkt precies hetzelfde als de analoge SLR-camera, met het grootste verschil dat alles digitaal is. In plaats van een fotorolletje gebruik je nu een geheugenkaart. Het licht dat door de lens komt wordt door de sensor opgenomen en omgezet naar een digitale foto. Daarbij kan je met ‘liveview’ direct op je schermpje zien hoe je foto eruit gaat komen. Dit kan handig zijn als met instellingen aan het spelen bent.

Lees ook: de beste spiegelreflexcamera’s van dit moment

Wat is het verschil tussen een DSLR en een spiegelreflexcamera?

Er is helemaal geen verschil, gewoon verschillende namen voor hetzelfde apparaat. DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex. Dat is dus de officialese Engelse naam. Spiegelreflex is hoe wij de camera in het Nederlands noemen.

Het verschil tussen een SLR en DSLR spiegelreflexcamera

Conclusie: een SLR is een analoge spiegelreflex en een DSLR is een digitale spiegelreflexcamera, waar je op je scherm middels ‘liveview’ direct kan zien hoe de foto eruit gaat komen. Een systeemcamera daarin tegen verschilt behoorlijk wat ten opzichte van een DSLR.

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

Beste-drones-van-dit-moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
CameraNu Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0