Coronavirus: 11 tips voor fotografen en videomakers als je geen opdrachten hebt

blank
blank

De coronavirus pandemie slaat om zich heen en heeft niet alleen grote gevolgen voor de gezondheid, maar ook voor de economie. Als fotograaf of filmmaker ben je vaak veel in contact met mensen en dat kan op dit moment gevaarlijk zijn. Veel bedrijven zitten in zwaar weer en proberen het hoofd boven water te houden. Een film opname of foto shoot is dus wel het laatste waar ze nu aan denken, met als gevolg dat opdrachten worden afgezegd. Dus, zit je nu thuis zonder opdrachten, zonder inkomsten en je weet niet wat te doen? Dan hebben wij van CameraDeals tips om je thuis-tijd goed door te komen en je tijd nuttig te besteden, zodat je als zzp’er sterker uit deze periode komt!

De tips voor als je thuis zit als fotograaf of filmmaker

Het schoonmaken en organiseren van je apparatuur

Als professional heb je natuurlijk een hoop apparatuur. Het gaat dan niet alleen om de grote dingen zoals je camera, lenzen, statieven en licht, maar ook om alle kleine dingen zoals accu’s en klemmen en van gaffer tape tot kabels. Nu je de tijd hebt is het handig om je cameratas(sen) om te keren en te kijken wat je nog allemaal nodig hebt en wat niet.

Poets het glas van je lens en dompel je camera in een sopje (niet echt doen natuurlijk). Het is de voorjaarsschoonmaak waar je normaliter niet aan toe komt. Kijk, hebben we toch nog een mini-voordeel bij dit virus!

Credit: Tomas Havel

Bekijk ook: de beste systeem camera van dit moment

Bekijk ook: de beste systeem camera’s tot €1000 van dit moment

terug naar menu ↑

Computer opschonen en backups van projecten maken

Als je goed en georganiseerd bent hoeft dit geen grote klus te zijn. Persoonlijk maak ik mapjes per klant en project, waarbij het materiaal, logo’s, fonts, briefings en renders allemaal in aparte mappen zitten. Maar zelfs dan kan het nog een chaos worden. Een klein bestand op je bureaublad en een oud project dat je over het hoofd ziet dat veel ruimte op je SSD in beslag neemt. Het is de perfecte tijd om (hele) oude projecten te verwijderen en ruimte te maken voor backups. Alles is beter als je met een schone lei kan beginnen.

Credit: CameraDeals.be

terug naar menu ↑

Werk aan je portfolio of show-reel

Zeker voor filmmakers is het portfolio een hoop werk. Bestaand materiaal moet je in stukken knippen en laten matchen met de rest van je werk. Nieuwe montage, muziek en effecten. Het is nog vroeg in 2020 en de kans is groot dat je nog geen vernieuwde reel hebt. Ik heb er echt een hekel aan, maar het is wel belangrijk als opdrachtgevers weer opzoek gaan naar filmmakers. En eerlijk is eerlijk, achteraf is het toch wel mooi om al je beste werk in één video te zien.

Uiteraard geld hetzelfde voor fotografen. Zijn je foto’s nog up-to-date en vertegenwoordigen ze wat jij nu doet en kan qua nabewerking? Die goed gelukte opdracht van 5 jaar terug kan er nu opeens anders uitzien omdat je er anders naar kijkt.

 

 

terug naar menu ↑

Update je website en social media

Wanneer je jouw show-reel en portfolio heb geupdate plaats je deze uiteraard online. Dit kan op je website, Facebook pagina, Youtube, Instagram, LinkedIn of één van de vele andere platforms. Vooral bij je website is het belangrijk dat deze up-to-date is. Hierbij gaat het niet alleen om je meest recente projecten, maar check ook of alles nog naar behoren werkt. Zijn er gebroken links en heb je de SEO-gegevens goed ingevuld. Kan men jou online vinden op basis van de zoekwoorden die bij jouw bedrijf passen? Oh, nog een tip: maak een back-up van je website. Download je website naar je computer via je FTP server of schakel een gratis dienst als Manage WP in om maandelijks een back-up te maken. Het zou toch jammer zijn als je website opeens weg is en je opnieuw moet beginnen.

Bij de overige social media kanalen is het goed als je de omslagfoto’s, tags en beschrijvingen update. Zeker als je lange tijd vol met opdrachten hebt gezeten kan het updaten van deze informatie er nog wel eens bij in schieten en verouderd zijn.

muziek-maken-met-rain-after-summer

Foto credit: Rain After Summer

terug naar menu ↑

Verkoop je beeldmateriaal

Het verkopen van je beeldmateriaal is een goede manier om extra inkomsten te genereren. Of het mogelijk is om jouw materiaal te verkopen hangt af van de afspraken die je met je opdrachtgevers hebt gemaakt en de personen die eventueel op de beelden voorkomen. Mocht je beeld hebben die je buiten opdrachten om hebt gemaakt, dan kunnen deze zich lenen voor de verkoop.

Het uitzoeken van goede ‘stockfootage‘ kost een hoop tijd. Je moet de foto’s op een neutrale manier bewerken en video’s moet je inkorten zodat alleen het bruikbare deel overblijft. Na het uploaden heeft elk beeld een unieke titel, tags en beschrijving nodig. Ik heb zelf veel foto en film materiaal online staan en geloof me, je bent even bezig (vooral met de video’s). Mijn materiaal staat op meerdere stockfootage websites, maar mijn favoriete websites zijn ShutterStock en Pond5.

Tip: Gooi niet al je ‘gewoon mooie’ materiaal online. Denk erover hoe een bedrijf iets aan jouw beeld zou kunnen hebben. Is er genoeg ruimte in de foto zodat de koper een tekst in de foto of video kan plaatsen? Een mooie foto van een landschap heeft minder potentie dan een landschapsfoto waarbij een groep mensen aan het wandelen is. Denk er dus over bij welk onderwerp jouw beeld zou kunnen passen. Hieronder zie je mijn populairste stockfoto. De video versie van deze panda is een paar jaar geleden zelfs gekocht door Snapchat!

Credit: Yoreh Schipper / Cameradeals.be

terug naar menu ↑

Verdiep je in je vakgebied

Als je eigen baas bent is het belangrijk dat je volledig bij bent en alles weet over de huidige technieken en nieuwtjes in jouw vakgebied. Maar na een lange dag werken, monteren of bewerken heb je daar misschien helemaal geen puf voor. Nu je meer tijd hebt is er ruimte om dat ene boek te lezen, die tutorial te kijken of om nieuwe technieken te proberen en toe te passen. Tijd om te experimenteren dus!

magazine-education-park-outdoors-lecture-leisure-1454225-pxhere.com

Credit: pxhere.com

terug naar menu ↑

Werk aan je eigen projecten

Een van de dingen die ik graag doe is het maken van reisfilms. Als ik een land voor een maand bezoek film ik alle hoeken en gaten en maak daar een mooie film van. Dit is een echt hobby project en het is lastig om er tijd voor vrij te maken. Wellicht heb je ook dingen liggen die je graag wil doen maar geen tijd voor had. Het kan een schilderij maken zijn, een lang stuk fietsen, of het in elkaar zetten van die zelfbouwkast.

terug naar menu ↑

Spendeer tijd met je vrienden en familie

Iedereen is altijd ‘druk, druk, druk’ – wat naar mijn idee gewoon een kwestie van ‘geen prioriteit’ is – maar nu kan je er niet meer omheen: men heeft meer tijd en daar moet je ook gebruik van maken. Nu hoef je niet meteen fysiek contact te hebben, want we zitten nog steeds in een pandemie, maar denk aan een videogesprek met vrienden en familie die je lang niet gezien hebt. Of schrijf een brief naar je opa, oma of een goede vriend!

groepsgesprek-met-vrienden-telefoon-videocall-cameradeals

terug naar menu ↑

Geniet ervan

Eigenlijk is het best simpel, je moet binnen blijven en op je reet zitten. Neem het ervan en kijk die ene serie of leg die grote puzzel. Doe eens een dag helemaal niets, leg je telefoon weg en leer hoe het is om je te vervelen, daar kan je namelijk veel creatieve ideeën van krijgen.

 

 

terug naar menu ↑

Maak een corona-vlog

Zou het niet heel gaaf zijn om over een paar jaar een film te maken over hoe mensen overal ter wereld hun tijd thuis hebben gespendeerd? Denk aan de ‘A day in a life’ documentaire van een paar jaar terug waar iedereen op de wereld één dag uit zijn leven filmde en dat samenvoegde tot één docu. Jij als professional hebt goede apparatuur die kan filmen. Maak je eigen vlog en wellicht kunnen we met z’n allen een docu maken!

Pictures-of-taking-pictures-cameradeals

Credit: CameraDeals.be

terug naar menu ↑

Verdiep je in live-streaming film

Nu er geen concerten en theater voorstellingen zijn willen veel artiesten deze live-streamen. Iedereen kan natuurlijk zijn telefoon aanzetten en ‘live’ op Facebook gaan, maar de professionele muzikant wil graag een professionele productie. Als jij al een achtergrond hebt in live-streamen dan kan je wellicht nog een slaatje uit deze pandemie slaan!

Credit: pxhere.com

Wat ga jij doen nu je geen of minder werk hebt tijdens het coronavirus? Heb je minder werk of gaat alles door alsof er niets aan de hand is? Laat het weten in de reacties!

Bekijk ook: de beste systeem camera van dit moment

Bekijk ook: de beste systeem camera’s tot €1000 van dit moment

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste cameraprijs in Nederlandse en Belgische webshops. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie en geven je het laatste nieuws op cameragebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. In ons camera overzicht vind je camera’s van bijvoorbeeld Canon, Nikon, Sony, Panasonic of Olympus. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera uit het buitenland kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera’s van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

blank

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
CameraNu Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0