Waarom-je-kiest-voor-cameradeals-vinkjes
Wij zijn door Kamera-Express.nl gekozen als één van de top-20 fotografieblogs!

DJI Mavic Mini vs Mini 2: De 5 grootste verschillen en welke is het beste voor mij?

Het is pas een jaar geleden dat de DJI Mavic Mini de wereld in vloog en alle harten veroverde, maar nu, een jaar later, is de DJI Mini 2  (zonder ‘mavic’) er al. Je zou misschien afvragen wat er in 12 maanden uitgevonden kan worden en het is goed om te weten dat er een aantal goede verbeteringen zijn. We vragen ons wel af waarom deze technieken nog niet in de eerste versie zaten, maar dat heeft waarschijnlijk alles te maken met marketing en geld.

De overeenkomsten

Qua uiterlijk is de DJI Mini 2 hetzelfde als de Mavic Mini en hetzelfde geld voor het gewicht van 249 gram. Waarom 249 gram? Omdat je daarmee allerlei vliegregels omzeilt. De drone wordt nu gezien als consumenten speelgoed en daar heb je geen officiële vlieg diploma’s voor nodig. Wat ook hetzelfde is gebleven is de opvallend lage prijs (die wel hoger is geworden) voor een kwalitatief hoogwaardige drone.

Andere overeenkomsten zijn ingebouwde creatieve functies als QuickShot modi en de DJI Fly App. De sensor is ook hetzelfde gebleven en dat houdt in dat je 1/2.3″ 12 megapixel sensor hebt. Wat je met de sensor kan is wel verbeterd.

Bekijk ook: de beste drones van dit moment

Beste prijzen van vandaag van de DJI Mini 2

Beste prijzen van vandaag van de DJI Mini 2 Fly More Combo

De 5 grootste verschillen

Uiteraard zou DJI geen nieuwe drone uitbrengen als deze niet een paar grote verbeteringen zou hebben.

1. De DJI Mini 2 filmt in 4K

Het grootste nadeel van de Mavic Mini is dat deze niet in 4K, maar in 2.7K filmt. In principe is het niet een groot probleem wanneer je video’s op een telefoon afspeelt, maar wel als je de beelden wilt combineren met ander 4K materiaal. De Mini 2 filmt wél in 4K met 30 frames per seconde en een bitrate van 100Mbps. Dit is een verhoging van 60Mpbs vergeleken met de eerste mini. Hoe meer Megabites per seconde je opslaat, des te meer beeldinformatie je tot je beschikking hebt en dat geef je meer scherpte en is handig wanneer je kleuren gaat bewerken.

Hoewel de 1/2.3 inch sensor hetzelfde is, is het nu wel mogelijk om tot 4x digitaal in te zoomen wanneer je in Full HD filmt. Iets wat met de vorige versie nog niet mogelijk was.
DJI Mini 2 DJI Mavic Mini
Resolutie 4K @ 30 fps / 2.7K @ 30fps / 1080P @ 60fps 2720 x 1530 @ 30fps / 1080P @ 60fps
Bitrate 100 Mbps 40 Mbps
Max zoom 4x digitaal Geen

2. OcuSync geeft tot 10km bereik op de DJI Mini 2

Met de Mavic Mini wordt er een versterkt Wifi-signaal gebruikt om de drone te besturen via de controller. Dit houdt in dat je een bereik hebt tot 4 kilometer. De Mini 2 gebruikt een nieuw transmissiesysteem dat OcuSync 2.0 heet. Dit nieuwe systeem belooft een bereik tot 10 kilometer te hebben terwijl je alle beelden in HD op je scherm ziet. DJI heeft ook voor een nieuwe controller gekozen en het is dezelfde als die van de Mavic Air 2. Bij dit ontwerp zet je jouw telefoon boven op de controller in plaats van eronder. Dit komt de vliegervaring ten goede.

Mini 2 controller vs Mavic Mini Controller

Dat de Mini 2 OcuSync 2.0 heeft is opvallend omdat we systemen als deze niet in een instapmodel drone hadden verwacht en je deze meestal alleen in duurdere drones ziet. Vergeet niet dat je deze grote afstanden nooit echt zal halen. De eerste reden is dat je niet genoeg accu hebt om zo ver te vliegen en de tweede reden is dat er waarschijnlijk te veel andere signalen (uitzendmasten/gebouwen) zijn die jouw signaal blokkeren. Ook dit is niet heel erg, aangezien je de drone altijd met het blote ook moet kunnen zien.

 

DJI Mini 2 DJI Mavic Mini
FCC (USA) Afstandslimiet 10km / 6.2 miles 4000m / 2.5 miles
CE (UK/EU) Afstandslimiet 6km / 3.7 miles 2000m / 1.25 miles
Accu 5200 mAh 2600 mAh
Telefoon grip dikte en ruimte 92mm wide 160 mm long / 8.5mm thick
Live View Kwaliteit 8 Mbps / 720p 4 Mbps / 720p

 

3. De motoren van de DJI Mini 2 zijn krachtiger

De nieuwe motoren op de Mini 2 hebben een aantal belangrijke voordelen. Zo gaat de topsnelheid van 50 naar 59 kilometer per uur en accelereert de drone ook sneller van 4 naar 5 meter per seconde wanneer deze in ‘sport’ mode staat.

Mini 2 vs Mavic Mini

De nieuwe rotoren en motoren geven ook het voordeel dat de Mini 2 beter bestand is tegen harde wind. Hierdoor drijft de drone minder snel weg en worden je beelden stabieler. Ook de gimbal is net wat beter geworden en stabiliseert nu op 3 in plaats van 2 assen. De Mavic Mini stabiliseert ook op 3-assen, maar daarvan is 1-as een digitale stabilisatie.

 

DJI Mini 2 DJI Mavic Mini
Assen 3 (pitch, roll, yaw) 2 (pitch, roll, yaw)
Tilt -110˚ to 35˚ (-90 to +20˚ ctrl) -110˚ to 35˚ (-90 to +20˚ ctrl)
Pan -20 to 20˚ -20 to 20˚
Tilt snelheid 100˚/s 120˚/s

 

De verbeteringen zijn klein, maar wel aanwezig. Ondanks dat hij krachtiger en sneller is, kan je ook nog eens een minuut langer vliegen. Van 30 naar 31 minuten. Leuk, maar niet een enorme verandering.

 

DJI Mini 2 DJI Mavic Mini
Horizontale Snelheid 16 m/s 13 m/s
Stijgsnelheid 5 m/s 4 m/s
Dalen snelheid 3.5 m/s 3 m/s
Maximale windstoot verwering 10.5 m/s 8 m/s

 

4. Fotograferen in RAW op de DJI Mini 2

Voor fotografen kan de nieuwe RAW-functie wellicht de doorslag geven om de Mini 2 te kopen. De Mavic Mini maakt 12 megapixel foto’s in JPEG van hoge kwaliteit. Het enige nadeel is dat een JPEG al gecomprimeerd is en er daardoor informatie verloren is gegaan. Door op DNG (RAW) te schieten behoud je alle informatie van de foto en kan je deze achteraf beter bewerken.

Nieuwe foto-functies op de Mini 2 zijn ook een Panorama HDR-modus en 4K Hyperlapses. Hierbij wordt alles in-camera voor je geknipt en geplakt.

Mini 2 vs Mavic Mini

Het was natuurlijk leuk geweest als je de video ook in RAW kon schieten, maar dat is niet aanwezig. Wellicht dat je wel met een met plat kleurprofiel als D-log kan schieten? Nee helaas, ook niet. Dit zal voor sommige filmmakers een reden zijn om de Mini 2 niet te kopen en te kijken naar de Mavic Air 2 of Mavic 2 Pro.

5. De DJI Mini 2 is duurder dan de Mavic Mini

Al deze nieuwe functies krijg je niet gratis en we zien ook dat de prijs van de Mini 2 14% hoger ligt tijdens de lancering dan bij die van de Mavic Mini. De Mini 2 koop je vanaf €459 of €599 voor het Fly More Combo pakket. De prijzen liggen al wat dichter bij die van de Mavi Air 2, die je koopt vanaf €800. Uiteraard doet DJI dit heel bewust zodat je misschien gaat neigen naar de Air 2.

Hoe dan ook is de Mini 2 de beste keus voor zijn prijs in zijn klassen. Op dit moment is er geen enkele andere drone, van welk merk dan ook dat je deze functies en kwaliteit voor deze prijs biedt.

Overige verschillen

Het is jammer dat de Mini 2 geen extra obstakel sensoren heeft gekregen. Deze sensoren kunnen het verschil betekenen tussen een crash en geen crash. Goed voor beginnende vliegers dus. Wij hadden het logischer gevonden dat de Mini 2 sensoren aan alle kanten zou hebben, aangezien je als beginnende vlieger grotere kans op neerstorten hebt dan wanneer je een professionele vlieger bent. Wij gaan ervan uit dat deze sensoren niet op de Mini 2 zitten om de prijs te drukken.

Conclusie: welke is het beste (voor mij)?

Met de Mini 2 zorgt DJI ervoor dat het een nog grotere groep kan bereiken en vooral de meer professionele fotograaf heeft baat bij de nieuwe versie van deze drone. Houd je van fotografie én het bewerken van foto’s, dan is de Mini 2 zonder twijfel de beste keuze voor jou.

DJI-mavic-mini-2-drone-cameradeals.be

DJI Mini 2

Hetzelfde geldt wanneer je een videomaker bent die veel onderweg is en niet wil zeulen met grote drones. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat je video niet in RAW kan schieten de 4K, maar tot 30fps gaat. Wil je meer dan dat, kijk dan naar de Mavic Air 2 of Mavic 2 Pro.

Bekijk ook: de beste drones van dit moment

DJI-Mavic-Mini-drone | Cameradeals.be

DJI Mavic Mini

Is niets van het hier voor genoemde op toepassing op jou, wie weet heb je dan wel genoeg aan de eerste versie van de DJI Mini. Ja, de Mavic Mini is iets trager, heeft minder bereik (toch nog 4KM!) en filmt niet in 4K, maar heb je dat echt nodig? Ga je de video’s allemaal monteren en als je dat wel doet, speel je deze dan af op een 4K-scherm? Wanneer je een kleine drone mee op vakantie gaat nemen heb je waarschijnlijk niet zo heel veel aan 4K materiaal. Daarbij, de JPEG-foto’s van beide drones zijn even scherp! Het voordeel van de Mini 2 is dat deze meer toekomst-proof is. Zeker nu veel monitoren 4K afspelen bijna elke camera goed kan filmen in 4K.

Bekijk ook: de beste drones van dit moment

Beste prijzen van vandaag van de DJI Mini 2

Beste prijzen van vandaag van de DJI Mini 2 Fly More Combo

Beste prijzen van vandaag van de DJI Mavic Mini

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.be

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

blank

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

2 Opmerkingen
 1. Hallo,
  Bedankt voor dit overzicht. Ik denk dat veel mensen afwegen of zij moeten upgraden van een Mavic Mini naar een Mini 2, of wanneer men nog geen drone heeft, men moet gaan voor de Mini 2 of een wellicht afgeprijsde Mavic Mini.

  Twee dingen die jullie schrijven kloppen volgens mij niet. De Mavic Mini had gewoon een 3-axis gimbal! De camera-ophanging kan mechanisch over 3 assen de camera bewegen. Wellicht dat er ook nog een digitale stabilisatie op zit, dat weet ik niet.

  Voor zover ik overal heb gelezen en gehoord heeft de Mini 2 geen sensor aan de voorkant en moet je dus nog steeds opletten nergens tegen aan te vliegen. Er gaan geruchten dat er in een eerder ontwerp wel is gekeken naar een sensor aan de voorkant, maar dat men daar uiteindelijk van af gezien heeft en uiteindelijk een led aan de voorkant heeft geplaatst.

  • Hi BNW,

   Dank voor je reactie! Over de obstakelsensoren heb je helemaal gelijk en ik heb dit aangepast. Goed gespot! De Mini 1 heeft 3-assige stabilisatie, maar één as daarvan is een digitale stabilisatie, terwijl de stabilisatie van de Mini 2 volledig mechanisch is op 3-assen.

   Eens. Zeker wanneer je nog geen drone bezit, dan denk ik ook dat de Mini 2 een betere keuze is omdat hij niet heel veel duurder is en het besturen van de drone beter is dan de eerste versie. Daarnaast heb je goede upgrades die je fotografie of film echt naar een hoger niveau tillen.

   Groet,
   Yoreh

Laat een reactie achter

Camera Deals
CameraNu Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0