Waarom-je-kiest-voor-cameradeals-vinkjes
Wij zijn door Kamera-Express.nl gekozen als één van de top-20 fotografieblogs!

Jouw foto’s zijn waardeloos: David Wilder vertelt waarom

Dit artikel komt van de Amerikaanse website f-stoppers, geschreven door Canadese landschapsfotograaf David Wilder. David Wilder werkt al jaren voor de grootste commerciële en nieuwsbedrijven in de wereld. Het lezen van de kop trok mijn aandacht en bracht mij terug naar alle keren dat ik in deze situaties terecht kwam. Tijdens het schrijven van dit artikel voel ik de woede van toen weer opkomen. Ik realiseerde mij dat het belangrijk is om deze informatie met jullie te delen. Want CameraDeals is er niet alleen voor de consument, maar ook voor de professionals!

Foto door en eigendom van David Wilder

Professionele markt gedomineerd door gratis werk en ‘credit’

Elke (beginnende) fotograaf en filmmaker maakt dit mee: werken voor credits. Je maakt of deelt gratis foto’s en video’s voor het noemen van je naam, of als je geluk hebt, je website. Aan het begin lijkt het een mooie kans. Jouw foto op een grote nieuwswebsite of facebook/instagram pagina met een miljoen volgers. Het is moeilijk te meten, maar er is waarschijnlijk een kleine kans dat je er ooit iets mee bent opgeschoten. Een aantal van mijn reisfilms is populair en ik krijg dan vaak de vraag van grote websites (met meer dan een miljoen volgers) of ze mijn video kunnen gebruiken op hun pagina. Een aantal keer heb ik ‘ja’ gezegd. Mijn naam, pagina en URL zijn vermeld, duizenden likes, maar nul nieuwe bezoekers of aanvragen. Je hebt er minder aan dan je denkt.

Gratis je foto’s delen of zelfs hele producties doen, ik heb het ook gedaan. Zeker als er een mooie ervaring bij komt kijken, dan lijkt het een win-win situatie. Maar in feite geef je jouw expertise weg en zeg je ‘ik ben geen geld waard’. Wat uiteraard belachelijk is, aangezien je waarschijnlijk al een hoop tijd hebt zitten in beter worden en veel geld hebt geïnvesteerd in je apparatuur. Het probleem ligt dus ook bij jou en mij. Want zo lang fotografen en filmmakers dingen gratis blijven doen, dan zullen bedrijven nooit de druk voelen om geld neer te leggen voor goed werk.

Uiteraard is er een groot probleem: doe jij het niet gratis, dan is er altijd wel iemand die dat wel doet en misschien nog wel betere foto’s maakt ook. Als beginnende fotograaf is het dus niet gek om te denken dat het je ver kan brengen. Maar eigenlijk snijd je jezelf in de vingers en merk je dat pas een paar jaar later. Je merkt het wanneer je wel eerlijke bedragen voor je werk gaat vragen en één of andere beginner het (bijna gratis) wil doen. De goedkope persoon krijgt de opdracht en maakt een product. Vaak is dit best prima werk, maar het geraamte rammelt aan alle kanten met alle gevolgen en fouten van dien voor de opdrachtgever.

David Wilder: “Het is niet goed te meten wat krediet je oplevert. Mijn werk heeft op verschillende social media platforms, nieuwswebsites en blogs gestaan met miljoenen volgers. Géén van deze heeft mij nieuwe cliënten, workshop bezoekers of print verkopen opgeleverd. Mijn werk heeft op de grootste Instagram kanalen gestaan en dat levert een paar honderd nieuwe volgers op, maar betaalt niet mijn rekeningen”.

Ontvang alle camera deals, acties en kortingen van Nederlandse en Belgische webshops in je inbox!

Foto door en eigendom van David Wilder

Belangrijk om te weten is dat bezoekers van Facebook pagina’s, website’s en Instagrams gewoon consumenten zijn die alleen informatie opnemen. Ze zien de foto of video, scrollen verder en jij schiet er niets mee op. Uiteraard helpt het je naam naar buiten te krijgen en ‘verdien’ je nieuwe pagina likes, maar je hebt voornamelijk die grote websites geholpen om een  grotere waarde te krijgen zonder maar een cent uit te geven. Deze grote bedrijven verdienen miljoenen euro’s (en kunnen jou betalen) en dankzij jouw gratis werk verdienen zij nóg meer geld.

Is credit het waard als je voor een groot medium kan publiceren?

David Wilder: “Eerder dit jaar kreeg ik een direct-bericht van een merk met de vraag of ze mijn foto’s konden gebruiken. Ze vroegen of ze deze op hun social media kanaal konden gebruiken. Ze vroegen mij zelfs om direct met hun marketing afdeling contact op te nemen. Ik dacht; eindelijk ga ik geld verdienen aan mijn werk bij een merk waar ik altijd al op heb willen publiceren! Helaas zat ik er naast. 

Het bleek dat ze helemaal niet wilde betalen voor mijn foto’s en dat ze alleen mijn naam gingen vermelden. Op dit moment overwoog ik nog steeds om het te doen aangezien hun social media kanaal meer dan een miljoen volgers had. Gelukkig vroeg ik om het contract dat ze hadden opgesteld en het bleek dat de foto niet alleen voor social media was. De deur stond namelijk open naar advertenties, marketing, print, film en televisie. Ze wilden de foto’s gebruiken voor al deze kanalen met of zonder ‘credit’. 

Nadat de woede zakte heb ik een e-mail terug gestuurd waarin ik zei dat ik niet akkoord ging. Dit was een hele lastige beslissing aangezien dit een van de merken was waar ik sinds het begin mee wilde samenwerken. Ik voelde me belazerd.”

Foto door en eigendom van David Wilder

Gratis werk zorgt voor minder respect van de opdrachtgever

Het is altijd een discussie geweest of werken voor krediet handig en nodig is. Sommige mensen hebben er totaal geen moeite mee en anderen zijn fel tegen. Er zal vast een grote groep zijn die grote voordelen heeft gehaald uit het delen van gratis foto’s of het doen van gratis werk. Als dat zo is: goed gedaan, maar je bent een van de weinige.

Eén van de meest waardevolle dingen die ik leerde in mijn studententijd van een succesvolle ondernemer is: “Als jij gratis werk doet, of telkens aanpassingen doorvoert zonder daar geld voor te rekenen, dan zal het respect van je opdrachtgever voor jouw dalen. Voordat je het weet spreid het woord dat iedereen jou moet vragen om het werk te doen, aangezien je het goedkoop of voor weinig geld doet en ook nog is te belazeren bent vanwege je gratis aanpassingen.” Uiteraard zal de opdrachtgever het woord ‘belazeren’ niet gebruiken, maar hier komt het wel op neer. Het maakt niet uit hoe goede vrienden je bent met je opdrachtgever. Jij bent een professional en moet worden betaald voor elke professionele scheet. Zaken zijn zaken. Even goede vrienden.

Dus, wat nu?

Zoals ik zei, dit is een lastig onderwerp. De een vindt dat de prijs van een foto of video wordt bepaald door de markt en dus niets te maken heeft met het doen van gratis werk. Sommige mensen nemen foto’s voor het plezier en zijn niet uit op geld, anderen proberen hun hoofdinkomen uit het creatieve werk te halen. De een gaat het helemaal eens zijn, de ander vind dat je je niet zo moet aanstellen.

Gratis werk doen is geen doodsteek voor je carrière, maar het kan wel veel effect hebben (op anderen). De succesvolle filmers en fotografen zullen niets merken van gratis werk dat ze doen of gedaan hebben. Zij zijn dit stadium ver voorbij. Maar dat geldt altijd voor die paar mensen aan de top.

Het belangrijkste is dat je je niet laat belazeren of overhalen om voor krediet te werken. Opdrachtgevers hebben eigenlijk te veel macht, waar raar is aangezien ons als professionals nodig hebben. Als je dan wel voor krediet werkt, zorg dat je er minstens wat geld voor krijgt: onkosten + een kleine vergoeding voor je werk. Ik heb voor verschillende partijen hele films in elkaar gezet met de belofte (en contracten) dat er meer zou komen. Je raadt al dat dit nooit is gebeurd. Uiteraard is het mooi voor je portfolio, maar het heeft wel meer geld gekost dan dat het heeft opgeleverd. Ook ik was van te voren gewaarschuwd, maar blijkbaar moet je het toch eerst zelf meemaken om er achter te komen dat die anderen toch wel gelijk hadden.

 

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste cameraprijs in Nederlandse en Belgische webshops. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie en geven je het laatste nieuws op cameragebied. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. Camera’s van bijvoorbeeld Canon, Nikon, Sony, Panasonic of Olympus voeg je toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera van dit moment vinden?

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
CameraNu Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0