Nieuw Sony FE 50mm f/1.2 G Master objectief aangekondigd

Geüpdate op 18/03/2021 door Camera Deals – Yoreh

De Sony FE G Master line-up heeft al een hoop mooie objectieven, maar een 50mm mist daarin nog. Daar komt verandering in met de Sony FE 50mm f/1.2 G Master lens, wat Sony’s 60e E-vatting objectief is.

De FE 50mm f/1.2 GM heeft een minimale focusafstand van 40cm en een filtermaat van 72 millimeter. Hij is daarbij korter dan de Sigma 35mm f/1.4 en lichter dan de Zeiss 50mm f/1.4 (330g). Het is de hoogste tijd dat dit objectief er komt, want Sony loopt nogal achter als het om nifty-fifties gaat. Nifty-fifties zijn doorgaans f/1.8 objectieven trouwens.

sony_sel-50mm-f12-gm_fe_50mm_f_1_2_gm_cameradeals.be

Eigenschappen Sony FE 50mm f/1.2 GM

 • Sony E vatting
 • Full frame prime objectief
 • G Master serie premium objectief
 • Drie XA-elementen (10 groepen / 14 elementen)
 • Nano AR-Coating II
 • XD-Lineaire focus motor
 • Scherpstelvergrendeling
 • 778 gram
 • Filtermaat 72mm
 • 0.4m minimale scherpstelafstand
 • 11 diafragmabladen

Objectief opbouw

Het Sony FE 50mm f/1.2 G Master objectief is opgebouwd uit 14 elementen die zijn verdeeld in 10 groepen. Hiervan zijn er drie (asferische) XA-elementen die helpen een hogere resolutie tijd verkrijgen van hoek tot hoek. Dit is vooral belangrijk wanneer je op f/1.2 fotografeert. De Nano AR-coating II is op de lenzen aangebracht om schitteringen en interne spiegelingen te voorkomen.

Vier XD lineaire motoren

Voor het snel, still en nauwkeurig scherpstellen heeft Sony vier sterke lineaire motoren in gebouwd. Hierdoor is de autofocus niet alleen heel snel, maar ook stil en nauwkeurig. Dit is een groot voordeel voor zowel fotografie als film.

Lens formaat vergelijking

Sony-35mm-f14-gm-vs-sony-50mm-f12-gm

Sony-50mm-f12-vs-sony-50mm-f14-planar

Inhaalslag

Voor Sony camera’s zijn de Sony FE 50mm f/1.4 ZA Planar T en Sony FE 50mm f/1.8 al op de markt. Dit zijn geen G Master objectieven, maar wel van hoge kwaliteit. Maar, ze zijn niet zo snel als de objectieven die de concurrenten op de markt hebben:

Extreme bokehs

Met een 50mm lens die een maximaal diafragma van f/1.2 heeft krijg je bokehs die je nog niet hebt gezien. Dit leent zich perfect voor straat- en portretfotografie.

Sony-fe-50mm-f1-2-bokeh-voorbeeld

Foto: Sony

Handige extra functies

Naast de betrouwbare MF-AF switch vind je ook 2 scherpstelvergrendelingen, 1 schakelaar voor de scherpstelmodus, een diafragma ring met schakelbare klikstops en de scherpstelring. Daarbij is het mogelijk om zelf functies aan te wijzen aan de knoppen in het geval je een andere workflow hebt. Dankzij de Linear Response MF reageert de scherpstelring op aanpassingen wanneer je de lens in AF-modus hebt staan.

Aan de voorkant van het objectief zit een fluorinecoating die vet en vocht afstotend is. Daarbij is de gehele behuizing weerbestendig.

Prijs en beschikbaarheid

Het Sony FE 50mm f/1.2 GM objectief wordt verkocht vanaf eind april 2021 en kost €2299. Het is mogelijk om een pre-order te plaatsen.

 

Advies bij het kopen van een objectief

hoe-lenzen-werken-en-welke-objectief-soorten-er-zijn-330px

In de lenzen uitleggids leggen we alles uit over hoe een lens werkt en welke soorten er zijn en waarvoor je deze gebruikt. Ook vind je hier de betekenis en uitleg van veelvoorkomende lenzen termen.

Ga-verder-dan-de-kit-lens3-330px

Instap cameramodellen kan je kopen in combinatie met een lens die in de doos zit. Deze kit lenzen zijn prima om mee te beginnen, maar als je een stap verder wil gaan is het belangrijk de kit lens gedag te zeggen. In dit artikel leggen we uit waarom.

beste-lens-fotografiestijl-330px

Een simpele en duidelijk lijst welk soort lenzen het beste zijn voor verschillende soorten fotografie

Camera Deals - Yoreh

Het is 2009 wanneer ik, Yoreh, mijn bedrijf Y-Register Video & Music Productions opzet, waarmee ik vandaag de dag nog actief ben. De laatste 10 jaar ben ik bezig in de wereld van cinematografie, fotografie en muziekproductie. Door de jaren heen, reis ik de wereld rond en heb ik vele, (commerciële) video's gemaakt, camera’s versleten, gehuurd, gekocht, uitgeprobeerd en stuk gemaakt. CameraDeals is door mij opgezet vanuit de behoefte om een goede prijsvergelijker te bouwen die ook kloppende informatie over de camera’s, lenzen, drones en andere apparatuur verschaft. Meer info vind je op de Over CameraDeals pagina.

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
CameraNu Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0