Waarom-je-kiest-voor-cameradeals-vinkjes
Wij zijn door Kamera-Express.nl gekozen als één van de top-20 fotografieblogs!

Is de Canon EOS R5 oververhitting een leugen en bewust door Canon geïnstalleerd?

We hebben in dit bericht niet te maken met geruchten, maar met een onderzoek dat is uitgevoerd door EOSHD. De doorgaans betrouwbare website heeft middels een zelfontwikkelde app onderzocht of de limiet van filmen echt komt door de hitte of doordat Canon zelf softwarematig limieten heeft ingesteld. 

In een eerdere post berichtte we over het feit dat de Canon EOS R5 en EOS R6 na korte tijd filmen oververhit op 8K of 4K 120fps en zich daarbij vanzelf uitzet. Echter zou het onderzoek van EOSHD aantonen dat dit niet altijd met oververhitting te maken heeft, maar wellicht wel met softwarematige instellingen van Canon.

Lees ook: Canon R5 vs R6; welke is het beste voor mij?

Lees ook: Canon EOS R5 vs Sony A7s III vs Panasonic S1H

EOSHD heeft gebruik gemaakt van de officiële Canon API, gedeeld met software ontwikkelaars, om op die manier legale 3rd party apps en software voor de EOS R5 te maken. Deze API is gebruikt om een Temperature Status Monitor te ontwikkelen, die precies aangeeft hoe warm het echt in de camera is.

Het onderzoek

“Voor de gebruiker lijkt het zo dat elke minuut dat de camera op standby staat, ze foto en filmtijd verliezen omdat de camera te veel opwarmt. Hierbij betaald de gebruiker ruim €4000 voor een camera die niet de beloofde filmtijden van 20 min 8K en 30 min in 4K 120fps haalt. ”

Na 45 minuten gebruik in fotomodus worden er een aantal menu’s voor hoge kwaliteit video’s geblokkeerd vanwege de warmte. Maar is het ook echt vanwege de warmte? Dit is hoe het onderzoek is uitgevoerd:

  1. De camera is 30 graden Celcius warm wanneer hij wordt aangezet in een binnen omgeving.
  2. Na 5 minuten in fotomodus is de camera 46 graden. Hierbij is er geen enkele foto of video genomen.
  3. De camera wordt op een interval gezet voor één foto elke 5 minuten in JPEG.
  4. De temperatuur blijft op een gelijke 46 graden, maar na 30 minuten is de ‘Video Restricted’ modus vanzelf aangegaan in de fotomodus. Hierbij is er nog geen enkele video opgenomen en de temperatuur is nog steeds 46 graden.

De oververhitting zou ook effect kunnen hebben op de foto modus. Bijvoorbeeld bij het schieten van burst en continu.

still-uit-zelf-ontwikkelde-app-EOSHD-oververhitting-eos-r5

De zelfgemaakte app van EOSHD

Wanneer het opvallend wordt

Vooral bij de cool-down tijd in videomodus wordt het opvallend. Wanneer de camera volledig is afgekoeld en deze vervolgens wordt aangezet, warmt hij weer op naar 46 graden. Vervolgens is er voor 15 minuten in 8K resolutie gefilmd, waarbij de camera opwarmt naar 62 graden. Dat is redelijk normaal voor elk soort elektronica.

Direct daarna zet de camera zichzelf uit en wordt de 8K modus geblokkeerd. Opvallend genoeg is te lezen in de EXIF data dat de camera bijna direct weer helemaal was afgekoeld naar midden-40 graden nadat deze zichzelf had uitgeschakeld. Toch opvallend dat de camera nog oververhit zou zijn.

Dus ondanks het feit dat de camera weer op normale temperatuur was, is de 8K modus alsnog geblokkeerd. Wanneer de camera in videomodus word gezet, ging de R5 zelfs automatisch uit en gaf de melding “Oververhit”. De temperatuur was echter nog steeds 46 graden.

Nog langer wachten

Na nóg 10 minuten wachten is de camera volgens de EXIF-gegevens afgekoeld naar kamertemperatuur, maar de 8K opname limiet is op dat moment amper 2 minuten. De ‘Video Restricted’ modus stond zelfs nog steeds aan en ging na een aantal minuten vanzelf uit.

Terwijl de camera opwarmt naar 40 graden en in foto-modus staat lijkt er een timer in de R5 te zitten die onterecht aangeeft dat de camera oververhit is, terwijl deze in werkelijkheid 46 graden is.

Conclusie

Volgens EOSHD liegt Canon tegen hun klanten en hebben zij softwarematige instellingen gedaan om film tijdlimieten te kunnen invoeren. Volgens de onderzoekers bestaat de oververhitting niet.

Inmiddels is er een Canon EOS R5 firmware update onderweg waarbij de limieten groter worden. Maar of dat het probleem van ‘oververhitting’ gaat oplossing is niet duidelijk.

Vind de beste deals vandaag voor de Canon EOS R5

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

beste-4k-6k-8k-camera-van-dit-moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

blank

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
CameraNu Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0