Waarom-je-kiest-voor-cameradeals-vinkjes
Wij zijn door Kamera-Express.nl gekozen als één van de top-20 fotografieblogs!

Officieel bevestigd: Canon EOS R5 systeemcamera schiet 8K film op 30fps

De Canon EOS R5 is vertraagd vanwege het coronavirus, wat ook voor de EOS R6 geld, maar Canon blijft wel gewoon aan hun nieuwe camera’s werken. Canon heeft bevestigd dat de EOR R5 inderdaad 8K film kan opnemen, maar heeft er nog geen prijskaartje aangehangen. Er zijn dus een aantal dingen duidelijk en sommige nog niet.

Wat bevestigd is over de EOS R5

De cameraliefhebbers van Digital Camera World waren pas geleden op bezoek bij Canon UK en mochten de R5 bekijken. Daarbij werden er een aantal zaken door Canon bevestigd:

 • Niet gecomprimeerde 8K film
 • Geavanceerde dieren oog-focus
 • De camera behoord officieel tot de ‘5’ serie
 • De camera is dikker dan de EOS R
 • Geen touchbar, wel een joystick

Niet gecomprimeerde 8K film

Het is een opluchting om te horen dat de 8K film niet gecropped of gecomprimeerd is. Het zou namelijk jammer zijn wanneer er een klein deel van de sensor wordt gebruikt om dit 8K beeld te maken. Hierbij zou je het voordeel van de full frame sensor verliezen en dus geen ‘echte’ 8K film hebben. De maximale frame rate is 30 frames per seconde en Dual Pixel CMOS AF is beschikbaar in de 8K modus. Op 4K zou de camera 120 frames per seconde kunnen schieten. Het wordt dus een grote concurrent van het vlaggenschip en Netflix camera Panasonic S1H.

Geavanceerde dieren eye-focus

Waar andere systeemcamera fabrikanten al op weg zijn met autofocus op dieren ogen, gaat Canon meteen een stap verder. Het herkent namelijk niet alleen een hond, kat, vogel aan de ogen, maar het herkenningssysteem neemt ook de vorm, gezicht en het lichaam op.  Hierbij is autofocus ten alle tijden actief. Het is een enorme verbetering en vooral dieren fotografen zullen hier heel blij van worden.

Officiële 5-serie camera

De EOS modellen hadden tot nu toe nog geen nummer, wat bij de spiegelreflexcamera’s wel het geval is. Door het nummer weet je waar de camera in de serie staat en wat het leven van professionaliteit is. Denk aan een Canon 1D als meest professioneel en een Canon D250 als instapmodel. Canon wil niet bevestigen dat de EOS R5 de spiegelloze 5D is, maar daar lijkt het wel op. De vraag is nu natuurlijk of we ooit een EOS R1 gaan zien.

Een dikkere body

De mensen bij Digital Camera World mochten de EOS R en EOS R5 niet naast elkaar zetten om ze te vergelijken, maar het leek erop dat de R5 een stukje dikker is dan zijn voorgangers. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het nieuwe interne beeldstabilisatie systeem dat meer ruimte nodig heeft. Het kan ook zo zijn dat er een andere accu of kaartsleuf in de camera wordt gebouwd.

Een joystick en geen touchbar

Er was heel wat te doen over de touchbar die op de R5 zo komen. Veel fotograferen spraken zich uit en waren tegen deze functie omdat het lastig zou zijn er mee te werken. Aan de andere kant waren er mensen die zeer enthousiast waren over het aanraak-strip bovenop de camera. Hoe dan ook, de touchbar komt er niet en we krijgen een oude vertrouwde joystick om instellingen mee aan te passen. De joystick is ook te vinden op camera’s als de Canon EOS 90D, Canon EOS 5D Mark IV en Canon EOS 1D X Mark III.

Canon EOS R5 systeemcamera-cameradeals,be

Wat nog niet duidelijk is over Canon EOS R5

 • Het aantal megapixels
 • Welke kaartsoort gaat er in de camera?
 • Is de camera weerbestendig?
 • Heeft de camera een Deep Learning AF?
 • Hoe werkt de Animal AF in 8K?

Het lijkt erop dat er minimaal 39 of 42 megapixels in de camera zit. Dit komt omdat je minimaal dit aantal megapixels nodig hebt om een goed 8K beeld te maken. Maar hoeveel het er exact worden wil Canon nog niet zeggen. Het zal dus ergens tussen de 100 en 42 liggen. Hoger dan dat lijkt niet waarschijnlijk aangezien Canon waarschijnlijk bezig is aan een EOS camera met 150 megapixels.

De vraag is ook of de R5 de ‘deep learning’ mogelijkheid heeft die vlaggenschip Canon 1D x Mark III wel heeft. Deep Learning is de naam van de technologie, maar niet van het proces. Bij Deep Learning is de camera een scala aan gezichtsmogelijkheden gegeven of op die manier altijd op het hoofd van een persoon te kunnen focussen. Denk aan F1 coureurs die een helm dragen of Skiers met een bril op, hierbij werkt oog-focus niet en heb je dus een andere manier nodig om de camera te laten focussen op het gezicht. De Deep Learning zorgt ervoor dat de camera al deze onderwerpen gaat herkennen. Zelfs wanneer je de achterkant van het hoofd ziet.

Er zijn dus nog een hoop vragen, maar dat deze EOS R5 de camerawereld op zijn kop gaat zetten mag duidelijk zijn. Voor nu moet je het nog even met de EOS R doen.

De beste deals van vandaag voor de Canon EOS R:

Bekijk ook: de beste systeem camera van dit moment

Bekijk ook: de beste systeem camera tot  €500 van dit moment

Bekijk ook: de beste systeem camera’s tot €1000 van dit moment

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste cameraprijs in Nederlandse en Belgische webshops. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie en geven je het laatste nieuws op cameragebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. In ons camera overzicht vind je camera’s van bijvoorbeeld Canon, Nikon, Sony, Panasonic of Olympus. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera uit het buitenland kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera’s van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

 

Tags:

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
CameraNu Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0