Sony Xperia PRO-I is een premium 1 inch sensor fotografie smartphone

Geüpdate op 26/10/2021 door Camera Deals – Yoreh

Sony heeft hun vlaggenschip Xperia PRO-I onthuld. Een smartphone met grote 1 inch sensor, 4K HDR OLED scherm en vele professionele mogelijkheden voor fotografen en filmmakers. 

De Xperia Pro-I (i staat voor ‘Imaging) is een vlaggenschip-model dat goedkoper is dan de Xperia Pro en duurder dan de Xperia 1 III. In de telefoon zitten vele functies verwerkt die een professional nodig heeft en is goedkoper dan de 512GB iPhone 13 Pro Max.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

De beste hardware

Binnen in vinden we een nieuwe 1-inch Exmor RS-sensor die wordt gebruikt door de hoofdcamera. Dit is dezelfde sensor die wordt gebruik voor de Sony RX100 VII compact camera. Een model dat hoog staat in de lijst van beste compact camera’s.  Volgens Sony is het de eerste smartphone met 1-inch sensor én fase-detectie autofocus.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Grote sensor

Dankzij de grote sensor heb je ook een camera in bezit die geweldig presteert in het donker. De sensor heeft een groot dynamisch bereik en kan 12-bit RAW-foto’s maken. Dit is mogelijk omdat de camera gebruikmaakt van Sony’s BIONZ X mobiele beeldprocessor. 

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Hoofdlens van 24mm

In totaal zijn er drie lenzen op de achterzijde van de telefoon verwerkt. De 24mm Zeiss Tesser Optics lens heeft een maximaal diafragma van f/2 tot f/4 en gebruikt 12 megapixels op de 1 inch sensor. Dit lijkt wellicht weinig, maar met een pixel grootte van 2.4µm over de hele sensor betekent dit dat je extreem scherpe foto’s met veel details produceert.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Wijd en zoomlenzen

De overige twee lenzen aan de achterzijde gebruik je voor wijde of juist close-up hoeken. De 16mm ultrawide lens heeft een diafragma van f/2.2., terwijl de 50mm lens voor close-ups een f/2.4 diafragma heeft. Ook deze camera’s gebruiken de 12MP sensor. De beeldkwaliteit zal wel minder zijn dan die van de hoofdlens omdat deze een kleinere sensor gebruiken.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

3D Time Of Fligh camera

De 3D iTOF camera zorgt voor snelle en secure autofocus. De camera kan diepte zien en bokeh-effecten simuleren. Deze camera werkt samen met de 315 fasedetectie autofocuspunten die 90% van het frame beslaan en dat is indrukwekkend voor een camera telefoon. Daarnaast is er Real-time Eye-AF voor mensen én dieren aanwezig. Dit gaat hand in hand met real-time tracking, 20 foto’s per seconde AF/AE burst en anti-distortiesluiter, zodat je snel bewegende objecten kan vastleggen.

Filmmogelijkheden

Sony staat er om bekend veel tijd en moeite in hun filmmogelijkheden te stoppen en dat zien we terug in de PRO-I. Volgens het Japanse bedrijf is deze smartphone de eerste op de markt die hoogwaardige 4K 120fps materiaal kan schieten. De 5x slowmotion mogelijkheid ondersteund Optical SteadyShot en FlawlessEye om het beeld stabiel te houden en objecten te volgen.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Videography Pro modus

De Xperia PRO-I heeft de nieuwe Videography Pro Modus ingebouwd waarbij je instellingen kan groeperen en daardoor makkelijk aanpast. Zo kan je sneller handmatig focussen, witbalans en belichting aanpassen. Er is een Level meter aanwezig die afzonderlijk is gekalibreerd in de fabriek. Er is toegewijde knop voor de functie op de body geplaatst. Hierdoor kan je razendsnel te werk gaan.

Kleurprofielen

Voor de filmmakers is het makkelijk gemaakt om een cinematische look te creëren. Je kan uit 8 voor-instellingen kiezen die zijn geïnspireerd door de Sony VENICE digitale cinema camera, met 21:9 aspect-ratio.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Ook voor vloggers

Sony is vloggers niet vergeten en heeft een nieuwe Vlog Monitor (accessoire) uitgebracht die je aan de achterzijde van de telefoon plaatst. Het gaat om een 3.5″ Lcd-scherm, met 16:9 ratio en 1280 × 720 resolutie. Het scherm is magnetisch en monteer je makkelijk aan de telefoon. Er is ook een 3.5mm 3-pole microfoon ingang aanwezig voor het opnemen van beter geluid. Samen met de speciale grip, met knoppen, heb je de perfect vlog opstelling.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Audio

Goede film kan niet zonder goed audio en daarom heeft Sony Dolby Atmos ondersteuning toegevoegd. In de telefoon zitten Full-stage stereo speakers, 360 Reality Audio en een 3.5mm jack-ingang. In de Xperio PRO-I smartphone zitten stereo microfonen ingebouwd, samen met een ingebouwde monaural microfoon die zich naast de hoofdcamera bevind. Deze laatst genoemde microfoon kan geluid vanuit één richting opnemen, wat ideaal is voor het maken van films en vlogs. Het geluid rondom de microfoon wordt gedempt. De Audio Seperation Technology zorgt ervoor dat wind en ruis worden gefilterd. Dit werkt voor alle microfoons.Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Display, ontwerp en andere hardware

Voor een vlaggenschipmodel is de telefoon opvallend dun – omdat er een 1″ sensor aanwezig is –  met dikte van maar 8.9mm, lengte van 166mm en breedte van 72mm. De randen van de PRO-I zijn geribbeld en dit moet voor een betere grip zorgen. De grote fysieke sluiterknop geeft het gevoel alsof je een echte camera in je hand hebt. De telefoon is water- en stofdicht met een IP65/85 rating. Het scherm is beschermd door Corning Gorilla Glass Victus.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Over het scherm gesproken. Deze bestaat uit een 6.5″ 4K HDR OLED display met 120Hz ververssnelheid die tot 240Hz motion blur reductie aankan. Goed voor wanneer je race-spelletjes speelt.

Accu en opslag

In de Xperia PRO-I zit een 4,500mAh accu met fastcharging tot 50% in 30 miunten met de 30W oplader. De Android telefoon loopt op Qualcomm Snapdragon 888 5G Soc, met 128GB RAM en 512GB interne opslag. De opslag is uit te breiden tot 1TB met een Micro SDXC kaart.

Sony-Xperia-PRO-I-smartphone-cameradeals

Verbinden met een 5G mobiel netwerk en Wifi 6 zijn mogelijk. De Xperia PRO-I is de eerste Xperia telefoon die geen plastic gebruikt voor de verpakkingen en in plaats daarvan alles van papier heeft gemaakt.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia PRO-I zal €1799 kosten en is beschikbaar vanaf december 2021. De extra vlog-monitor kost rond de €180.

 

Camera Deals - Yoreh

Het is 2009 wanneer ik, Yoreh, mijn bedrijf Y-Register Video & Music Productions opzet, waarmee ik vandaag de dag nog actief ben. De laatste 10 jaar ben ik bezig in de wereld van cinematografie, fotografie en muziekproductie. Door de jaren heen, reis ik de wereld rond en heb ik vele, (commerciële) video's gemaakt, camera’s versleten, gehuurd, gekocht, uitgeprobeerd en stuk gemaakt. CameraDeals is door mij opgezet vanuit de behoefte om een goede prijsvergelijker te bouwen die ook kloppende informatie over de camera’s, lenzen, drones en andere apparatuur verschaft. Meer info vind je op de Over CameraDeals pagina.

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
CameraNu Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0