Waarom-je-kiest-voor-cameradeals-vinkjes
Vanwege COVID-19 heeft Kamera-Express minder voorraad en daarom alle URL's van Cameradeals naar hun website geblokkeerd.
We laten prijzen, knoppen en links naar hen staan omdat we verwachten dat ze snel weer actief zijn. Dank voor het begrip!

Wat is beeldstabilisatie en hoe gebruik je het?

Bijgewerkt op

Wat is beeld stabilisatie en wanneer is het echt handig? Beeldstabilisatie in camera’s wordt gebruikt om trillingen en bewegingen te minimaliseren. Als je een foto neemt terwijl de camera trilt of beweegt, dan bestaat de kans dat er bewegingsonscherpte optreedt. Het eindresultaat is een foto die bewogen lijkt, met wazige vage strepen en lijnen. In dit artikel gaan wij van CameraDeals je meer uitleggen over wat beeldstabilisatie is en wat de beste keuze voor jou is. 

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Optische stabilisatie via de lens
 • Stabilisatie in de camera-body
 • Elektronische stabilisatie
 • Stabilisatie in de nabewerking (voor film)

 

Foto zonder beeldstabilisatie | CameraDeals.be

Foto zonder beeldstabilisatie

terug naar menu ↑

Optische beeldstabilisatie via de lens

Wanneer beeldstabilisatie in de lens plaatsvindt, betekent dat er bewegende elektromagnetische lenselementen in het objectief zitten verwerkt. Deze bewegen in tegengestelde richting als dat jij de camera beweegt. Op deze manier probeert de lens schokken op te vangen. Alleen de horizontale en verticale bewegingen worden opgevangen.

 

Beeldstabilisatie in de lens

Beeldstabilisatie in de lens

terug naar menu ↑

Beeldstabilisatie in de camera body

Wanneer het beeld wordt gestabiliseerd in de camera body, dan betekend dat de beeldsensor in tegengestelde richting beweeg als de camera doet. Bij eerdere systemen vond je 3-assige beeldstabilisatie. Hierbij worden horizontale-, verticale- en de rotatie-as gestabiliseerd. Nieuwe cameramodellen beschikken over 5-assige beeldstabilisatie. Hierbij worden horizontale en verticale assen, rotatie en richting de hoeken (links en rechts) gestabiliseerd.

terug naar menu ↑

Steadicam

Een steadicam wordt alleen voor videografie gebruikt. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een soort stok met onderaan contragewichten. Door de camera goed te balanceren is het mogelijk om met de camera te bewegen, zonder dat er schokken in het beeld zitten. Bij zwaardere camera’s komt er zelfs een heel vest bij kijken. Hierbij zit er een arm met springveren aan de steadicam bevestigd. De arm zit weer aan het vest bevestigd dat de cameraman/vrouw draagt.

 

Steadicam Soorten

1. Steadi cam – 2. Steadicam met vest en arm – 3. Glidecam

terug naar menu ↑

Gimbal

Een gimbal is een elektronische versie van de steadicam. Hierbij moet je er ook voor zorgen dat je de camera balanceert, maar het werk wordt daarna gedaan door kleine motoren. Gimbals zijn er tegenwoordig voor bijna elk soort camera. Van telefoon tot de grootste studio filmcamera’s. Grote merken in gimbals voor consumenten zijn bijvoorbeeld DJI en Zhiyun.

 

Gimbal met RED camera

Gimbal met RED camera

terug naar menu ↑

Waarom beeldstabilisatie gebruiken?

Onscherpe en bewogen beelden kunnen op verschillende manier ontstaan:

 • Lange sluitertijden
 • Bewegen met de camera
 • Trillingen
 • Tele- of zoomlenzen
terug naar menu ↑

Langere sluitertijden

Wanneer er minder licht voorhanden is, is het een oplossing om een langere sluitertijd in te stellen. Wanneer je vanuit de hand fotografeert of filmt, kan het zo zijn dat je de trilling en beweging van je hand terug gaat zien in het eindresultaat. Voor zowel film als foto resulteert dit in objecten die lijken te zijn uitgerekt met vage vegen. Dit kan uiteraard een mooi creatief effect opleveren.

terug naar menu ↑

Tele- of zoomlenzen

Wanneer een lens helemaal is uitgezoomd en je dus een wijd beeld hebt, dan zie je vrij weinig beweging die door hand is gemaakt. Maar op het moment dat je extreem ver gaat inzoomen (bijvoorbeeld 600mm), dan ga je elke minuscule beweging zien. Zelfs wanneer je de camera op een statief hebt staan kan je bewegingen van de wind die tegen de lens aankomt zien. De stabilisatie probeert al deze bewegingen op te vangen.

terug naar menu ↑

Wanneer beeldstabilisatie gebruiken?

Of je beeldstabilisatie in je lens of camera body wil, hangt nauw samen met de onderwerpen die je gaat vastleggen. Ben je een fotograaf die veel wijde beelden schiet van bijvoorbeeld landschappen en architectuur? Dan is beeldstabilisatie eigenlijk overbodig. Maar op het moment dat je veel ingezoomd gaat schieten, dan is het geen overbodige luxe. Voor bijvoorbeeld macrofotografie of fotografie in laaglicht wil je graag een stabilisatie gebruiken.

terug naar menu ↑

Nadeel beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie is niet altijd een voordeel, zeker niet als je video’s opneemt. Wanneer je meer ingezoomd aan het filmen bent met beeldstabilisatie, dan kan het zijn dat plotselinge bewegingen alsnog schokkerig worden. Het lijkt dan alsof het beeld plotseling een soort tik krijgt. Beeldstabilisatie werkt eigenlijk alleen met rustige bewegingen. Op het moment dat je snellere bewegingen gaat maken met de camera zelf, dan is het beter om de stabilisatie uit te zetten.

terug naar menu ↑

Wanneer koop ik beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie kan de camera body of lens zomaar honderden euro’s duurder maken. Bedenk dus goed of je het echt nodig hebt. Fotografeer of film je vaker met laag licht, ingezoomd? Dan is beeldstabilisatie een goed idee. Film of fotografeer je vanaf een statief (of gimbal) of leg je snelle objecten zoals sporters en snelle dieren vast? Dan is het niet per se nodig. Het is mogelijk om de camera’s op deze website te vergelijken op basis van beeldstabilisatie!

terug naar menu ↑

Benamingen beeldstabilisatie per merk

Elk cameramerk heeft een net iets andere benaming voor de beeldstabilisatie die zij gebruiken:

 • Vibration Reduction (VR) – Nikon
 • Image Stabilization (IS) – Canon
 • IBIS – In Body Image Stabilisation – Olympus
 • Shake Reduction (SR) – Penta
 • Optical SteadyShot – Sony (cycber-shot)
 • MegaOIS – Panasonic en Leica
 • Super Steady Shot (SSS) – Sony
 • Optical Stabilization (OS) – Sigma
 • Optical Image Stabilization (OIS) – Samsung
 • Vibration Compensation (VC) – Tamron
terug naar menu ↑

Wat doet CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste camera prijs in webshops in Nederland en België. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Op die manier willen we helpen bij het vinden van de beste en goedkoopste compactcamerasysteem cameraspiegelreflexcamerabridgecamera, videocamera, action cameradronevlog camera of instant camera. Voeg camera’s toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen en prijzen in de camera vergelijker.

Is het veilig om camera’s vanuit het buitenland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

CameraDeals.be logo

 

 

Recente blog posts

 

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0