Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Eigenschappen en instellingen van een digitale fotocamera

Elke camera heeft allerlei soorten eigenschappen en gelukkig hebben ze op elke camera dezelfde naam. Om je wegwijs te maken, leggen wij van CameraDeals de meest voorkomende termen voor je uit.

De ISO-waarde van een camera

De ISO-waarde (International Organization of Standardization) bepaald de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera. Hoe lager het getal, bijvoorbeeld 200, hoe minder lichtgevoelig de sensor is.

Als je vaak in donkere situaties fotografeert, zoals in de avond, ergens binnen of op plekken waar je geen flits mag gebruiken, dan is het handig als je en hogere ISO-waarde kan instellen.
Simpele camera’s gaan vaak tot een waarde van 6400. Waar professionele camera’s tot wel 409.600 aankunnen. Maar een hoge ISO-waarde brengt ook ruis met zich mee. Laat je dus niet zomaar verleiden om een camera met hoge ISO-waardes te kopen, want het kan maar zo zijn dat je foto op ISO 6400 al heel veel ruis bevat. Gelukkig zijn er een hoop camera’s die ruisonderdrukking aanbieden. Het kan dus zo zijn dat ISO 3200 op de ene camera heel veel ruis geeft en op de andere camera helemaal niet. Hoe dit komt, heeft te maken met je sensor, de verwerking van de foto en ruisonderdrukking.

terug naar menu ↑

De diafragma van een camera

Het diafragma wordt in de lens van de camera bepaald en dit wordt aangeduid met de letter ‘f’, bijvoorbeeld f/2.8. Wil je veel licht binnenlaten door de lens, dan wil je een groot diafragma. Je lens staat dan helemaal open en er wordt veel licht toegelaten. Hoe lager het getal, hoe groter het diafragma en dus hoe meer licht de lens toelaat.

Als je veel in donkere situaties fotografeert, dan wil je opzoek naar een lens met een groot diafragma (laag getal). Het zal je opvallen dat hoe groter het diafragma wordt (bijvoorbeeld f/1.2), hoe duurder de lens is. Dit komt omdat er meer techniek bij komt kijken. Een duur proces om te maken.

foto van photofacts.nl

 

terug naar menu ↑

Camera die goed kan filmen

Ben je naast fotograaf ook enthousiast over het maken van video’s? Dan is het belangrijk om dat element mee te nemen in je overweging voor een camera. Compact camera’s kunnen over het algemeen in HD (1280×720 pixels) of Full-HD (1920×1080 pixels) filmen, maar je kan maar weinig instellen. Daarnaast beschikken deze camera’s vaak niet over een aansluiting voor een microfoon of een hot-shoe (houdertje) om je microfoon of een lampje op te zetten.

Hot Shoe bovenop de camera

Systeemcamera’s en DSLR’s geven je al veel meer instelmogelijkheden wat film betreft. Wil je dus goed kunnen filmen, dan moet je compactcamera’s af laten vallen.

terug naar menu ↑

Heb ik Wifi en GPS nodig op mijn camera?

Ben je op vakantie en wil je de foto’s snel en makkelijk naar je telefoon sturen? Dan is Wifi handig. GPS is vooral handig als je achteraf wil zien waar je de foto hebt gemaakt. Dit kan leuk zijn voor herinneringen of als je tijdens het maken van een plakboek erbij wil zetten waar het was.

terug naar menu ↑

Moet ik een waterdichte camera kopen?

Er zijn twee soorten waterdicht: spatwater dicht en volledig waterdicht of waterproof. Waterproof is handig als je foto’s onderwater wil nemen, of ten alle tijden een foto wil kunnen maken tijdens die lange wandel- of fietstocht. Het voordeel van volledig waterdichte camera’s is dat ze vaak wat steviger en schokbestendig zijn. Je zou ook aan een actioncam zoals een GoPro kunnen denken.

terug naar menu ↑

Wat is het verschil in camera sensoren?

Elke camera beschikt over een sensor. De sensor is de plek waar het licht binnenkomt en vervolgens wordt omgezet in de foto die jij op je scherm ziet.

Er zijn verschillende soorten sensoren:

terug naar menu ↑

Full-Frame sensor

Bij een full-frame sensor wordt er zo veel mogelijk licht opgevangen en een zo wijd mogelijk beeld gemaakt. Een sensor als deze is dus handig in laag licht situaties of als je grote objecten volledig in beeld wil krijgen. Denk aan landschappen, interieurs en gebouwen.

terug naar menu ↑

Crop Sensor, zoals APS-C of Micro Four Thirds (MFT)

Een crop-sensor is kleiner dan een full-frame sensor en laat minder licht binnen en een minder wijd beeld. In feite krijg je met een crop-sensor 1.5 tot 3.93 kleiner beeld dan bij een full-frame sensor. Een crop-sensor is handig als werkt met zoom. De objecten die je vast legt staan namelijk groter in beeld. Zoals in de natuur, wildlife, dieren of sporters. Als je een 50mm lens op een full frame camera zet krijg je een wijder beeld dan wanner je diezelfde lens op een camera monteert met een Crop Sensor.

Foto genomen met dezelfde lens op 150mm zoom, maar met een andere camera met verschillende sensoren

Camera’s met een full frame sensor, ofwel full-frame camera’s genoemd, zijn duurder in aanschaf dan een camera met een crop-sensor. Dit komt omdat sensoren zeer duur zijn om te produceren.

Hoe een foto er uit ziet met het gebruik van verschillende sensoren

terug naar menu ↑

Foto’s maken met onscherpe achtergrond

Steeds meer telefoons kunnen het al, een foto maken waarin het gezicht scherp is en de achtergrond niet. Het ziet er smooth en professioneel uit.

Als je dit effect met een fotocamera wil maken, dan heb je een lens nodig waar je een groot diafragma in kan stellen. Hoe lager het getal, hoe groter het diafragma. (Zoals f/1.8)

Het onscherpe achtergrond effect wordt ook wel ‘scherptediepte’ genoemd. Dit effect krijg je door een groot diafragma (bijv. f/1.8) in te stellen. Je hebt dus een systeemcamera of een spiegelreflex (DSLR) nodig zodat je de juiste lens kan monteren. Een lens van 50mm f/1.8 of 85mm f/1.8, zijn goede lenzen om een mooi scherptediepte effect te creëren.

terug naar menu ↑

Welk merk camera moet ik kopen?

Camera’s van Canon, Nikon en Sony zijn bij de meeste mensen het bekendst. Maar, er zijn meer merken. Denk dan aan Panasonic, Fujifilm, Pentax en Olympus. In principe maken al deze merken zeer goede camera’s.

Het gaat er vooral om dat je het menu en de camera fijn vindt werken. Deze zijn namelijk anders per camera. Het is dus een persoonlijke voorkeur.
Heb je een idee en weet je hoe je de beste camera voor jou kan vinden? Neem dan een kijkje in ons camera overzicht en filter op de elementen die jij belangrijk vindt.

Diafragma, Sluitertijd, ISO en scherptediepte instellingen

Lees ook ons artikel over fotografiestijlen en welke camera bij jou zou passen.

terug naar menu ↑

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste prijs in webshops in Nederland en België voor de door jou gekozen camera. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste en goedkoopste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. Voeg camera’s toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

Is het veilig om camera’s vanuit het buitenland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

CameraDeals.be logo

Recente blog posts

Wat zijn jouw gedachten?

Laat een reactie achter

Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0