Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflexcamera?

In veel opzichten lijken Systeemcamera’s en DSLR’s of spiegelreflexcamera’s op elkaar. Maar er zijn een aantal duidelijke verschillen. Als je de grote verschillen kent, kan dit je helpen bij het kiezen van een nieuwe camera.

Het grootste verschil tussen een DSLR en een systeemcamera

Het grootste verschil tussen deze twee soorten camera’s is dat een DSLR een spiegel heeft en systeemcamera niet. Bij een DSLR of spiegelreflexcamera – zelfde camera, andere naam – komt het licht door lens naar binnen en wordt via een spiegeltje en pentaprisma gereflecteerd naar de zoeker waar je doorheen kijkt. Je ziet dan dus exact wat de lens ziet. Dit is handig, omdat je op deze manier een zo’n realistisch mogelijke weergave krijgt. Op het moment dat je een foto neemt gaat het spiegeltje omhoog, zodat het licht de sensor van de camera kan bereiken. Een systeemcamera heeft geen spiegel en het licht valt dus altijd direct op de sensor. Het beeld in de zoeker of ‘viewfinder’ is altijd digitaal.

terug naar menu ↑

De voor- en nadelen van systeemcamera’s en DSLR’s

terug naar menu ↑

Spiegelreflexcamera voor- en nadelen

 

+ Optische zoeker met direct beeld en zonder vertraging

+ Zwaarder en daardoor betere balans en grip

+ Heeft altijd een hotshoe aansluiting voor accessoires

+ Vaak gebruiksvriendelijker

+ Langere accuduur vanwege meer ruimte voor grote accu’s

+ Over het algemeen snellere autofocus

– Heeft fysiek draaiende onderdelen en is gevoelig voor slijtage

– Over het algemeen groter

– Zwaarder en dus meer gewicht als je op pad bent

terug naar menu ↑

Systeemcamera voor- en nadelen

+ Alles is digitaal en dus minder gevoelig voor slijtage+ Altijd direct zien hoe je foto wordt vanwege digitale zoeker en LCD-scherm

+ Over het algemeen zijn de camera’s compacter

+ De body’s zijn licht van gewicht en makkelijk mee te nemen

+ Zijn over het algemeen beter in filmen in hoge kwaliteit

– Verbruikt meer energie

– Niet elke camera heeft een zoeker

– Sneller stof op de sensor

– Sommige modellen hebben minder grip en zijn lastig in balans te houden

– De zoeker kan trager zijn omdat het beeld digitaal is

– De zoeker is wat kleiner en kan moeilijk scherp te zien zijn voor brillendragers

terug naar menu ↑

Wanneer koop ik een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera’s zijn een optie als je echt serieus bezig wil gaan met fotografie. Je hebt een goede grip nodig en vind het niet erg dat de camera’s wat zwaarder zijn. Je wi0l aan de grotere knoppen draaien om snel in te kunnen spelen op elke situatie. Daarnaast werk je graag met accessoires zoals flitsers of remote afstandsbedieningen. Er is een DSLR voor iedereen, of je nu een beginner of professional bent. Eventueel ben je geïnteresseerd in het nabewerken of printen van je foto’s. Spiegelreflex bieden doorgaans iets betere opties om daarop in te spelen.

terug naar menu ↑

Wanneer koop ik een systeemcamera?

Je wil een lichtere camera omdat je bijvoorbeeld veel onderweg bent. De menu’s zijn uitgebreider en je kan elke instelling tunen en aanpassen totdat jij het perfect vindt. Daarnaast ben je geïnteresseerd in het maken van video’s en wil je alle instellingen goed kunnen beheren. Wellicht ga je jezelf in stoffige of natte omgevingen begeven en je wil dat de camera stof- en spatwaterdicht is. Systeemcamera’s zijn er voor beginners en professionals.

Tip: wil je echt ervaren wat het verschil is tussen de soorten en modellen. Bezoek dan een fysieke winkel en speel met de camera’s.

 

terug naar menu ↑

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste prijs in webshops in Nederland en België voor de door jou gekozen camera. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste en goedkoopste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. Voeg camera’s toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

Is het veilig om camera’s vanuit het buitenland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

CameraDeals.be logo

Recente blog posts

Wat zijn jouw gedachten?

Laat een reactie achter

Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0