Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Wat voor soorten fotocamera’s zijn er?

Het kiezen van een nieuwe camera kan lastig zijn, zeker omdat er redelijk wat verschillende soorten fototoestellen op de markt zijn. In dit artikel beschrijven we alle soorten fotocamera’s. We weten zeker dat je hierna gemakkelijker een fototoestel kan kiezen. Lees ook ons artikel over ‘welke camera past bij mij?’, om nog meer inzicht in camera’s en hun mogelijkheden te krijgen.

 

Compact Camera

Een compact camera is een echte plug-and-play camera. Aanzetten en foto’s maken. Compact camera’s hebben de lens in de body gebouwd, zijn licht, klein en bijna volledig automatisch. Dit is de ideale camera als je op vakantie gaat en gemakkelijk leuke foto’s wil maken. Deze camera’s hebben veel vooringestelde standen, zodat je in elke omstandigheid makkelijk een goede foto kan maken. Ben je opzoek naar een goede vakantiecamera? Dan is een compact camera een van de goedkoopste opties.

Er zijn duurdere high-end compact camera modellen waarbij je meer controle hebt over de instellingen. Maar als je het gevoel hebt dat je een toestel wil met meer instelmogelijkheden, dan kan je beter kijken naar een systeemcamera of spiegelreflexcamera.

Sony Cybershot DSC-RX100 VI | Compactcamera

terug naar menu ↑

Bridge Camera

Bridge camera’s zijn eigenlijk compact camera’s, maar dan met een hele grote ingebouwde zoomlens. Daarnaast kan je instellingen zoals diafragma, ISO en bijvoorbeeld time-lapse, makkelijker zelf instellen.
De camera’s zijn wat groter, zwaarder en zien er iets anders uit. Het zijn nog steeds hele makkelijke camera’s om te bedienen, maar dan met net wat meer opties en een goede optische zoom. Ze lijken een beetje op systeemcamera’s, maar worden ook wel Superzoomcamera genoemd.

Sony Cybershot DSC RX10 MARK IV | Bridge of superzoomcamera

terug naar menu ↑

Systeemcamera

Een systeemcamera is een volledig digitale camera waarbij van lens kan wisselen. Je hebt volledige controle over alle instellingen en omdat er geen spiegel inzit, wat wel het geval is bij een spiegelreflex, is de camera een stuk lichter. Qua kwaliteit hoeft een goede systeemcamera helemaal niet onder te doen voor een spiegelreflexcamera. Systeemcamera’s zijn vooral populair onder videomakers. Nieuwere modellen bieden al 6K en 8K filmfuncties aan.

Het grootste voordeel is dat de camera’s klein en licht zijn, maar wel met de mogelijkheden om er elk soort lens op te zetten. Goed dus voor als je veel onderweg bent.

Sony Alpha A6000 | Systeemcamera

terug naar menu ↑

Spiegelreflexcamera (DSLR)

Een Spiegelreflexcamera of ook wel DSLR genoemd, heeft als belangrijkste eigenschap dat er een spiegeltje in zit. Deze spiegel reflecteert het beeld dat door de lens komt naar de zoeker of viewfinder. Je krijgt dus een echte weergave van wat de lens ziet. Dit is een voordeel, omdat je kleuren, contrasten en licht op een puurdere manier ziet. Op het moment dat je een foto maakt gaat het spiegeltje omhoog en wordt het licht direct door de sensor opgenomen.

Met een spiegelreflexcamera kan je kiezen uit een enorm assortiment van lenzen. Het hoeven niet alleen lenzen van het merk van je camera te zijn. Ook lenzen van andere merken passen vaak op het toestel. Op deze manier kan je de perfecte lens kiezen voor de onderwerpen of omstandigheden die jij vast wil leggen.

Canon EOS 200D | Spieglreflexcamera

terug naar menu ↑

Uitleg naam DSLR

DSLR komt van het woord Digital Single Lens Reflex. Vroeger, toen de camera’s nog niet digitaal waren, heette het een Single Lens Reflex (SLR). Het ‘Single Lens’ stukje komt van het feit dat er maar één lens wordt gebruikt, in tegenstelling tot 50 jaar geleden, toen fotografen nog twin-lens camera’s gebruikten. Eén lens om doorheen te kijken en één lens die de foto nam. Deze lenzen zaten net boven of naast elkaar. Omdat elke lens net vanuit een andere hoek kijkt, gebeurde het wel eens dat de foto er anders uitkwam dan de fotograaf bedoelde. Wellicht heb je dit wel eens meegemaakt als je een wegwerpcamera hebt gebruikt. Deze maakt ook gebruik van twee aparte lenzen.

Het stukje ‘Reflex’ komt van het feit dat je door één lens kan kijken en ook direct kan zien hoe de foto eruit komt te zien. Middels het spiegeltje dat in de camera zit, wordt het licht dat door de lens komt gereflecteerd naar de zoeker. Het klinkt heel simpel, maar uiteraard een geweldige uitvinding!

terug naar menu ↑

360 graden camera

De naam zegt het eigenlijk al: met deze camera’s maak je 360 graden foto’s en video’s. Dit apparaat is eigenlijk meer een (dure) gadget. Op het moment van de foto neemt de camera of camera’s in alle richtingen een foto. Later kan je op je telefoon of computer in 360 graden kijken. Veel 360 graden camera’s kunnen ook filmen.

Insta360 ONE x | 360 graden camera

terug naar menu ↑

Instant camera

Instant camera’s hebben een ingebouwde printer. Je neemt een foto en de foto wordt direct geprint. De eerste paar minuten zie je niets, maar opeens verschijnt de foto. Je hebt tegenwoordig ook digitale instant camera’s. Hierbij kan je een foto selecteren of verwijderen voordat deze wordt geprint.

Instant camera’s zijn erg leuk op feesten en plekken waar je mensen direct een herinnering mee wil geven. Let wel op, je kan maar een beperkt aantal foto’s nemen. Dus je moet net wat langer nadenken voordat je de foto maakt.

Dit soort camera’s worden ook wel ‘Polaroid camera’ of ‘Instax camera’ genoemd.

Polaroid Originals OneStep | Instantcamera

terug naar menu ↑

Actie Camera (actioncam)

Actioncams of Actie camera’s zijn perfect voor de sportieveling. GoPro was een van de eerste die deze camera’s op de markt bracht. Het zijn hele kleine camera’s die je kan monteren op een helm, fiets, snowboard of ergens hoog in een boom. Ze zijn waterdicht, nemen goede foto’s en maken 4K UHD-video’s. Vaak zit er een mooie slowmotion functie op.

Actie camera’s zijn een van de kleinste camera’s die je op de markt kan vinden, maar de instelmogelijkheden zijn beperkt.

De actioncam is perfect als een camera op je helm wil tijdens het abseilen of raften. Of als je video’s wil maken van duiken of bungeejumpen.

GoPro Hero 7 Black

terug naar menu ↑

Middenformaatcamera

Het kan zijn dat je dit soort camera’s nog niet vaak tegen bent gekomen. Dit komt omdat middenformaatcamera’s voornamelijk worden gebruikt voor professionele studio projecten. Denk hierbij aan commerciële fotografie van auto’s, modellen of producten.

De middenformaatcamera’s hebben een extreem grote sensor, megapixels en informatieverwerking. Je krijgt bijna geen foto met hogere kwaliteit, dan met deze camera’s. Bekende merken zijn Hasselblad, Fujifilm en Mamiya. Vaak beginnen deze camera’s zo rond de €4000.

Hasselblad X1D | Middenformaatcamera

terug naar menu ↑

Analoge camera

Analoge camera’s ken je wellicht nog van vroeger. Camera’s met een rolletje, waar je door moet draaien naar de volgende foto. Zowel SLR als kleine camera’s maakten gebruik van fotorolletjes.

Een analoge camera is een goede manier om je ogen, kijk op fotografie en uitsnede te trainen. Je hebt namelijk maar 24 of 36 foto’s per rolletje. Je moet dus goed nadenken voordat je de foto maakt. Is dit het wel waard? Zeer leuk en weer wat anders dan de 1000 foto’s die je op digitale camera’s maakt.

Canon EOS 100 | Analoge camera

terug naar menu ↑

Recente blog posts

terug naar menu ↑

2 Opmerkingen
  1. Dank u zeer voor deze review. Ik raakte vooral verward door het bridge, hybride en zoomcamera’s. Deze lijken naar mijn idee zo veel op elkaar. Maar dat is nu wel een stuk duidelijker.

Laat een reactie achter

Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0