Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Welke camera past bij mij stappenplan

Of je nu nieuw in de fotografie bent of al jaren professioneel fotografeert, een nieuwe camera kopen blijft altijd een hele klus. Want hoe weet je welke camera er het best bij jou past? Elk jaar komen er nieuwe camera modellen en soorten uit. Daarbij kan je interesse veranderen en dus een ander soort camera nodig hebben. In dit artikel leggen we je alles uit over de drie mainstream camerasoorten, wat ze doen en waar je op moet letten. Daarbij gaan we in op verschillende soorten fotografie. Na het lezen van dit stuk heb je waarschijnlijk een goed idee welke camera je kan kiezen.

Fototoestel kiezen stappenplan

 1. Wat voor gebruiker ben je? Wil je een gewoon goede en makkelijke camera voor op vakantie (compact camera) of wil je meer controle over scherpstellen en andere instellingen? (systeem camera of spiegelreflex). Leg voor jezelf doelen en wensen vast.
 2. Bedenk wat je wil vastleggen: 
  1. Ga je de camera gebruiken voor vakantie en familie kiekjes, dan kies je het best voor een compact camera.
  2. Wil je de snowboard vakantie of de grote wandeltocht vastleggen? Kijk dan eens naar een action camera of kleine systeem camera.
  3. Sporters, snelle auto’s of wildlife vraagt om een snelle camera. Kijk in dit geval naar een snelle systeem camera of DSLR. De foto’s per seconde en de beeldprocessor zijn hierbij belangrijk.
  4. Portretten, landschappen, architectuur of studio fotografie vragen bijna altijd om een high-end systeemcamera of goede spiegelreflexcamera. Hierbij is ook de keuze van de lens belangrijk.
 3. Bepaal je budget: Ga met een vast budget opzoek naar een camera en verhoog je budget niet met meer dan €100. Door jezelf een limiet te geven, is het makkelijker bepaalde modelen uit te sluiten.
 4. Wil je kunnen filmen? Maak je graag (professionele) videos? Dan kan je het best voor een betere systeemcamera gaan. Compact camera’s hebben geen goede videokwaliteit en spiegelreflexcamera’s zijn gemaakt puur voor fotografie. Uiteraard zijn er DSLR’s die goed kunnen filmen, maar dan hangt er ook een hoog prijskaartje aan.
 5. Beslis welke camerasoort je wil: Na bovenstaande stappen te hebben uitgevoerd heb je waarschijnlijk een idee over het soort camera dat je wil. Je bent nu al een heel eind onderweg! Je hoeft namelijk alleen nog maar tussen dit soort modellen te kijken.
 6. Vergelijk de camera’s onderling, op basis van video’s en de specificaties die jij nodig hebt: Hierbij komt onze camera vergelijker goed van pas. Kies de camera categorie, filter modellen in jouw prijs range of eigenschappen en voeg ze toe aan de lijst van vergelijken. Nu heb je een overzichtelijke lijst met alle eigenschappen
 7. Beperk je keuze tot maximaal 3 camera’s: Na het vergelijken blijven er waarschijnlijk 2 of 3 camera’s over. Nu is het van belang dat je een van onze reviews leest en meer te weten komt over de functionaliteiten van de camera. Vind je al die cameratermen en namen lastig? Dat zijn ze ze eigenlijk ook wel. Gelukkig hebben wij uitleg over de belangrijkste termen. Zo wordt alles makkelijker te begrijpen en maak je een betere keuze. Denk bijvoorbeeld aan uitleg over sluitertijd, een beeldprocessor en ISO, Diafragma en sensoren.
 8. Vind de beste en goedkoopste webshop voor jouw nieuwe camera: zoek de camera via onze site en bekijk de lijst met prijzen en webshops om de beste koop te vinden.
terug naar menu ↑

Camera types en soorten

Er zijn in principe drie soorten populaire camera’s: een compact camera, een systeemcamera en een spiegelreflexcamera (DSLR). Elk soort camera gebruik je voor verschillende doeleindes. Wil je weten welke types en fotocamera soorten er op de markt zijn? Lees dan dit artikel over alle verschillende soorten fototoestellen.

terug naar menu ↑

Wat is een compact camera?

Een compact camera is een alles-in-een camera. Meestal zijn dit zeer lichte en kleine fototoestellen waar de (zoom)lens uit de camera komt, op het moment dat je hem aanzet. Lenzen zijn dus niet verwisselbaar en het menu is zo simpel mogelijk gehouden. Dit soort fototoestellen zijn bedoeld voor ‘point-and-shoot’. Geen moeilijk gedoe, gewoon foto’s maken. De instelmogelijkheden zijn vaak ook beperkt.

terug naar menu ↑

Wat is een systeemcamera?

Het grote verschil tussen een compact camera en een systeemcamera, is dat de systeemcamera een verwisselbare lens heeft. Een systeemcamera is volledig digitaal en beschikt niet over een spiegel, waar een spiegelreflexcamera (DSLR) dat wel heeft. Het voordeel is dat de camera’s compacter en lichter zijn dan DSLR’s. Daarnaast kijk je niet door de zoeker naar wat je fotografeert, maar naar een digitaal beeld op het schermpje. Lees ook ons uitgebreide artikel over het verschil tussen systeemcamera en DSLR’s.

Systeemcamera’s beschikken over veel manuele instellingen en knopjes. Je kan je camera instellen precies zoals jij dat wilt.

terug naar menu ↑

Wat is een spiegelreflexcamera of DSLR?

Spiegelreflexcamera’s zijn de meest professionele fototoestellen. In de camera zit een klein spiegeltje dat het licht dat door de lens komt reflecteert en naar de ‘zoeker’ of ‘viewfinder’ brengt. De viewfinder is de zoeker waardoor jij kijkt. Het voordeel hiervan is dat je hiermee de puurste weergave van de werkelijkheid krijgt. Zo zullen er meer details, kleuren en lichtdynamiek aanwezig zijn. Op het moment dat je een foto neemt, gaat het spiegeltje omhoog, zodat het licht direct naar de sensor van je camera gaat.

Spiegelreflexcamera’s woorden ook SLR of DSLR genoemd. SLR staat voor Single Lens Reflex. Dit zijn alle fototoestellen die op een rolletje werken en niet digitaal zijn. Later, werden de fototoestellen digitaal en werd de ‘D’ van Digital aan de naam toegevoegd: Digital Single Lens Reflex (DSLR).

DSLR’s hebben verwisselbare lenzen. Je kan er dus voor kiezen om een grote zoomlens of een lens met een vast brandpunt erop te monteren.

terug naar menu ↑

Wat ga ik fotograferen?

De camera die je koopt hangt nauw samen met de onderwerpen die je wil gaan fotograferen. Als je een idee hebt over wat je wil fotograferen, dan ben je al een grote stap in de goede richting.

terug naar menu ↑

Vakantiefotografie

Wil je op een simpele en snelle manier de dagelijkse momenten van je vakantie vastleggen? Dan is een compact camera met een goede zoom perfect voor jou. Denk hierbij aan een zoom van 10 of 12 keer. Compact camera’s hebben goede vooringestelde functies om in elke situatie een mooie foto te maken.

Wil je weten wat voor cameraspullen je mee moet nemen op vakantie? Lees dan ons artikel over de fotocamera checklist voor op vakantie.

terug naar menu ↑

Portretfotografie

Bij portretfotografie wil je graag dat het gezicht van de persoon zeer scherp en de achtergrond wazig en onscherp is. Je hebt dus een systeemcamera of spiegelreflexcamera nodig, zodat je de lenzen kan verwisselen. Het scherptediepte effect krijg je door een zo’n groot mogelijk diafragma (bijvoorbeeld f2.8) en een goede zoom te hebben. Lenzen tussen de 50mm en 200mm zullen hiervoor goed werken.

terug naar menu ↑

Bloemen en insecten fotografie

Om de details van bloemen en insecten vast te kunnen leggen, moet je zeer dicht op het object zitten. Dit soort fotografie wordt ‘macrofotografie’ genoemd. Macrofotografie werkt het best met een ‘macro-objectief’. Dit soort lenzen passen het best op een systeemcamera of spiegelreflex.

Met een compact camera is dit ook mogelijk, maar alleen als de camera een ‘macro’ functie biedt. En zelfs dan is het vaak nog lastig.

terug naar menu ↑

Bewegende onderwerpen fotograferen

Zet je rennende kinderen, voorbijrazende voertuigen of sporters op de foto? Dan is het belangrijk dat het fototoestel een snelle sluitertijd heeft. Dit is het makkelijkste te bereiken met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera.

Een snelle sluitertijd houdt in dat je camera heel snel een foto maakt en maar héél kort licht binnen laat. Doordat er minder lang licht binnenkomt, wil je dat de opening van je lens groter is, zodat er in die korte tijd heel veel licht naar binnen kan komen. Dit doe je door een hoge ISO-waarde in te stellen, of een groter diafragma in te stellen (bijvoorbeeld f/2.8).

terug naar menu ↑

Landschap & Architectuur fotografie

Landschappen en architectuur hebben iets gemeen: ze lopen niet weg en bewegen niet. Hierdoor heb je meer tijd om je camera in te stellen. Het belangrijkste is dat je een camera en lens hebt die een wijd beeld kan vastleggen. Denk hierbij aan een groothoeklens van 8mm tot 16mm. Het liefst werk je met een full-frame systeemcamera of DSLR. Dit soort camera’s geven je een wijder beeld dan bijvoorbeeld een crop-sensor of Micro Four Thirds camera.

terug naar menu ↑

Vlogs maken

Video Webloggen of vloggen doe je het liefst met een camera die niet te zwaar en moeilijk in te stellen is. Zeker niet als je de camera veel in de hand houdt. Belangrijk is dat je scherm kantelbaar is, zodat jij jezelf makkelijk kan zien. Afhankelijk van hoe professioneel je te werk wil gaan, kan je ook kijken naar een goede en snelle autofocus van de lens. Film je jezelf veel tijdens het lopen? Dan wil je ook zeker een wijde-lens gebruiken. Anders zit de camera zeer dicht op je gezicht en dat komt onrustig over. Let er ook op dat de camera body of lens een beeldstabilisator heeft.

terug naar menu ↑

Camera met veel of weinig instelmogelijkheden

Het soort camera dat je kiest hangt ook samen met hoe veel tijd je erin wil investeren. Wil je op vakantie op een snelle manier goede foto’s nemen? Dan is een compact camera de juiste keuze. Wil je dat het simpel blijft, maar met een grote zoom en net wat meer mogelijkheden? Kies dan voor een bridge camera.

Hou je ervan om in de menu’s te gaan en uit te vinden waar elk knopje voor is? Of wil je totale controle hebben over de instellingen? Dan kan je het best voor een goede systeemcamera of spiegelreflex kiezen.

terug naar menu ↑

Snelle camera’s

Vaak zie je bij de eigenschappen van camera’s staan hoeveel foto’s per seconde ze kunnen maken. Deze informatie is belangrijk als je snel meerdere foto’s achter elkaar wil maken. Denk aan een voorbij renende hond, snelle auto’s, of een moment dat je echt niet kan missen en daarom meerdere foto’s neemt.

Snelle camera’s kunnen ook snel scherpstellen. Snel scherpstellen heeft zowel met de camera als de lens te maken. Om de perfecte match te vinden voor snelle camera’s, is het daarom het slimste om een systeemcamera of DSLR aan te schaffen.

terug naar menu ↑

Hoeveel megapixel heeft mijn camera nodig?

Veel megapixels zijn leuk, maar zeggen uiteindelijk niet heel veel over de kwaliteit van de camera. Uiteraard krijg je meer details met 20 megapixels, dan met 10, maar het hangt ook van de sensor en dataverwerking van je camera af. In een RAW (ruw) foto zit namelijk meer informatie en data opgeslagen dan in een JPEG of JPG.

terug naar menu ↑

Vakantiefoto’s printen

Wil je de foto’s ook kunnen uitprinten voor in een foto plakboek? Let er dan op dat de camera over genoeg megapixels beschikt. Vanaf 10 megapixel kan je al zeer goede prints maken. De meeste compact camera’s zijn goed genoeg om foto’s te maken die ja kan printen.

Megapixels, in combinatie met andere factoren, worden vooral belangrijk als je grote prints wil hebben of de foto wil gaan bewerken.

Lees ook ons artikel over ISO-waardes, Diafragma, Sluitertijd en de Camera sensor.

terug naar menu ↑

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste prijs in webshops in Nederland en België voor de door jou gekozen camera. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Op die manier willen wij helpen bij het vinden van de beste en goedkoopste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. Voeg camera’s toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

Is het veilig om camera’s vanuit het buitenland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

CameraDeals.be logo

Recente blog posts

Wat zijn jouw gedachten?

Laat een reactie achter

Login / Registreren is tijdelijk uitgeschakeld
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0