Kamera-Express-nederland-sony-korting
Kamera-Express-belgie-sony-korting

Camera Tips: kiezen, vergelijken, prijzen en kopen

Geüpdate op 13/01/2021 door Camera Deals – Yoreh

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen

 

Ben je op zoek naar een nieuwe fotocamera of videocamera en klaar om camera’s te vergelijken op prijs, specificaties en model? Dat is mooi! Maar waar let je precies op en op basis van welke specificaties vergelijk je de camera’s met elkaar? Alle productbeschrijvingen lijken op elkaar en hebben het over sensoren, beeldprocessors en megapixels. Is dit echt belangrijk of kan je beter naar andere aspecten van de camera kijken? Dit artikel gaat jou helpen door je tips te geven over waar je op moet letten wanneer je camera’s en prijzen gaat vergelijken.

Waar let ik op bij het vergelijken van camera’s, prijzen en cameraspecificaties?

Om je direct het antwoordt te geven: de beste camera voor jou vind je door na te denken over het soort fotografie je gaat doen en op basis daarvan kiest voor de juiste camerasoort, sensorgrootte, nieuwste (en snelste) beeldprocessor en camera specificaties. Dit geeft je waarschijnlijk nog geen duidelijk antwoord en dat komt omdat er niet één antwoord het juiste is. We gaan een aantal onderwerpen en camera termen bespreken die je vaak terugvindt in productbeschrijvingen. Na het lezen van dit artikel zul je een basiskennis hebben om een goede keus te kunnen maken.

Hoofdfactoren die de prijs van een camera bepalen

Er zijn vijf hoofdelementen die grote delen van de prijs bepalen

Uiteraard hangt de prijs van je camera van meer af dan alleen deze factoren, denk bijvoorbeeld aan een goede zoeker of aansluitingen, maar wanneer je inlevert (of upgrade) op een van bovengenoemde elementen, dan zal je zien dat de prijs van je camera drastisch zal veranderen. Al deze termen en elementen gaan we hieronder bespreken.

De prijs

Hoeveel zegt de prijs over wat de camera kan en of hij echt beter is? Dit verschilt per camera (soort). Bij compact camera’s komt het vaak voor dat de prijs omhoog gaat door elementen als een kantelbaar scherm of de toevoeging van een goede autofocus.

Bij systeemcamera’s kijk je eerst naar de sensor soort, beeldprocessor en daarna de specificaties. Het prijsverschil kan in kleine dingen zitten. Denk aan foto’s per seconde, maximale ISO-waarde en waterbestendigheid. Maar ook het merk speelt mee. Leica camera’s zijn standaard een stuk duurder vanwege de naam, terwijl ze niet per se meer kunnen. Ook het ontwerp speelt soms een rol. Men houdt vaak wel van de ‘retro’ look.

Bij camera’s is het absoluut niet zo dat de duurdere versie ook beter is. Wanneer je aan het vergelijken slaat kom je er soms zelfs achter dat een goedkopere camera beter is voor jou dan de duurdere. Soms beschikt de duurdere camera over functies die je niet eens nodig hebt. Het is dus belangrijk dat je zelf goed onderzoek doet naar wat de camera wel en niet kan. Wordt de camera duurder door functies die je niet nodig hebt, dan weet je eigenlijk al dat die camera niet de juiste voor jou is (en de goedkopere waarschijnlijk wel).

Introductiejaar van camera

Het jaar van introductie is bij foto- en videocamera’s minder belangrijk dan bij bijvoorbeeld een telefoon. Uiteraard komen er elk jaar nieuwe technologieën uit, maar bij de ene sector gaat dit sneller dan bij de andere. Waar het bij een smartphone een groot verschil kan maken of hij uit 2019 of 2020 komt, zegt dat bij een camera niet zo veel. Een camera koop je voor de lange termijn, zelfs als je een goedkoper model koopt. Grote vernieuwingen binnenin een camera doen zich eens in de 3 of 4 jaar voor. Denk hierbij aan een nieuwe beeldprocessor of de mogelijkheid om in een hogere resolutie te filmen. Laat je dus niet lijden door het introductiejaar. Een camera van twee jaar terug kan nog steeds evengoed zijn als een camera die nu uitkomt, zeker als je een camera uit het duurdere segment koopt. Het gaat meer om de kwaliteit van processor en sensor.

Megapixels

Voor vele mensen zijn megapixels dé doorslaggevende factor. “Deze camera is goedkoper én heeft meer megapixels? Dan moet hij wel de beste zijn”. Helaas werkt het niet helemaal zo. Je hebt namelijk meer aan een foto van 16 megapixel met heel veel kleur, licht, contrast en foto-informatie, dan een 30 megapixel foto die is gecomprimeerd en amper foto-informatie bevat. Een grote hoeveelheid megapixels zorgt ervoor dat je de foto ver kan oprekken of kan inzoomen en hij nog steeds scherp is. Dit komt omdat er per vierkante centimeter meerdere pixels zijn die een kleur en informatie bevatten. Maar dat werkt alleen als die pixel ook veel en volledige informatie over de foto bevat.

Wanneer let ik wél op veel megapixels? (15 MP en hoger)

 • Als je foto’s professioneel wil bewerken
 • Als je foto’s wil kunnen uitprinten op groot formaat (groter dan een plakboek)

Wanneer maken de hoeveelheid megapixels minder uit? (10 tot 15 MP)

 • Als je foto’s voornamelijk online wil delen (social media)
 • Als je standaard filters wil gebruiken van de camera of bijvoorbeeld Instagram
 • Als je foto’s wil printen voor een plakboek
 • Als je niet veel bewerking toe wil passen met bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop.

Het is dus belangrijk dat de megapixels samengaan met goede en volledige beeldverwerking en informatie. Hierbij komen de beeldprocessor en sensor kijken. Het kan dus zo zijn dat een dure 10-megapixel camera betere foto’s aflevert dan een goedkopere 30 megapixel camera. Een compact camera van 12 tot 15 megapixel is perfect om alledaagse foto’s mee te nemen en om later uit te printen voor bijvoorbeeld een fotoboek. Wanneer je voor een systeemcamera gaat, dan zit je vanaf 18 megapixel helemaal goed en bij een spiegelreflexcamera kom je eigenlijk amper lage megapixel waardes tegen.

Sensor

De camerasensor vangt het licht op dat binnenkomt door de lens. De grootte van de sensor bepaald voor een groot deel hoe duur je camera is en het formaat is een belangrijke factor tijdens het kiezen van je nieuwe camera. Er zijn verschillende maten sensoren en hoe groter de sensors, des te meer licht deze kan opvangen en een grotere beeldhoek je krijgt. Een grotere en lichtgevoelige sensor is ook duurder. Doordat de sensor meer licht opvangt heb je meer mogelijkheden als het gaat om sluitersnelheden (belangrijk bij sport) en fotograferen als het donker wordt. Het zal je misschien opvallen dat er bij camera’s met een kleine sensor wordt gesproken over “het 35mm equivalent”, daarmee worden de full-frame sensoren bedoeld en gebruikt als startpunt om te vergelijken.

Een aantal veelvoorkomende sensoren op volgorde van groot naar klein:

 • Middenformaat
 • 35mm Full-frame
 • APS-H (Canon)
 • APS-C (Nikon DX, Pentax, Sony)
 • Micro FourThirds (Olympus, Panasonic GH)
 • CX

Het kan dus zo zijn dat een systeemcamera met een APS-C sensor meer megapixels heeft dan een Full-Frame camera, maar dat betekent niet dat je daardoor een betere foto hebt. De sensor gaat bijna altijd boven het aantal megapixels en daarom is het belangrijk eerst naar de sensor te kijken.

Beeldprocessor

De beeldprocessor is het hart van je digitale camera en ook belangrijk bij de keuze van je nieuwe camera. Net zoals met computers en telefoons geldt dat een snelle beeldprocessor je een snellere camera geeft. Denk dan niet alleen aan snel opstarten of door de menu’s bladeren, maar ook een kortere verwerkingstijd van de foto. Hoe sneller de foto’s worden verwerkt, des te meer foto’s je kan nemen in een korte tijd. Dit gegeven is vooral belangrijk voor sport- of wildfotografen. Camera’s die tussen de 11 en 30 foto’s per seconde kunnen nemen met de mechanische sluiter zijn een stuk duurder dan camera’s die een snelheid van 5 foto’s per seconde halen.

Wat is een beeldprocessor en wat doet het? | CameraDeals.be

De bekendste beeldprocessoren: 

De meeste van deze processoren worden opgevolgd door een cijfer om aan te geven hoe nieuw ze zijn.

 • Canon – DIGIC (based on Texas Instruments OMAP)
 • Fujifilm – EXR III of X Processor Pro
 • Leica – MAESTRO
 • Nikon – Expeed
 • Olympus – TruePic
 • Panasonic – Venus Engine
 • Pentax – PRIME (Pentax Real Image Engine)
 • Sigma – True
 • Sony – Bionz

Checken welke beeldprocessor in de camera zit is dus best belangrijk! Om de twee jaar komen de meeste merken met een nieuw model. Gelukkig heeft een camera uit dit jaar meestal ook de meest recente processor. Uiteraard kan er verschil zitten tussen een goedkope en dure camera van hetzelfde merk. Wist je dat het mogelijk is nóg uitgebreider over beeldprocessor te lezen?

Foto’s per seconde & Sluitertijd

Je hebt vast wel eens ‘fps’ zien staan in een productomschrijving. FPS kan voor zowel ‘foto’s per seconde’ als ‘frames per seconde’ staan, wat vrijwel op hetzelfde neerkomt omdat één foto gelijk staat aan één frame. Frames per seconde wordt alleen gebruikt als we het over film hebben. Hier kan je meer over lezen in het cameratermen woordenboek.

Waar sommige camera’s 6 foto’s per seconde nemen, doen andere dat tot maar liefst 30. Het eerste dat je jezelf kan afvragen: heb ik dit nodig? Het antwoordt is ‘ja’ wanneer je snel bewegende object haarscherp vast wil leggen. Denk hierbij aan sporters, vogels, insecten of wanneer je close-up of macrofotografie doet. Wanneer je groepsfoto’s maakt of dagelijkse moment (van je vakantie) vastlegt, dan heb je niet veel foto’s per seconde nodig. Met bijvoorbeeld 15 fps is het voordeel dat je altijd een goede plaat hebt. Het nadeel is echter dat je 15 foto’s moet uitzoeken en deze ook ruimte in beslag nemen op je geheugenkaart.

Waar je op let als je veel foto’s per seconde wil

Is het voor jouw fotografiestijl handig om veel foto’s per seconde te nemen met een hoge sluitertijd? Let er dan op of het fototoestel over een elektronische sluiter beschikt. Hoge snelheden worden namelijk bijna alleen behaald met de elektronische sluiter. De elektronische sluiter zorgt er ook voor dat je een extreem snelle sluitertijd van 1/32000 kan halen (zoals op de Sony A9) en geluidloos foto’s kan maken. Wil je dat de camera hoge snelheden haalt met de mechanische sluiter, dan zul je zien dat de prijs van de camera omhoog vliegt. Een camera die beschikt over een elektronische sluiter zal duurder zijn en je kan je afvragen of je dit nodig hebt voor jouw soort fotografie.

Mechanische vs Elektronische (stille) sluiter

Bij een mechanische sluiter heb je lamellen die heel snel open en dicht gaat om licht door te laten naar de sensor. De snelste sluitertijd die je met een mechanische sensor haalt is 1/8000. De mechanische sluiter heeft een maximum snelheid en daarom zit er een grens aan het aantal foto’s per seconde dat de camera kan nemen.

Bij een elektronische sluiter staan de lamellen open en leest de camera lijn per lijn de informatie van de sensor. Omdat dit met extreem hoge snelheid kan (in combinatie met een goede beeldprocessor), kan je tot 30 foto’s per seconde nemen of een sluitertijd van 1/32000 halen. Bij sommige camera’s heet dit de ‘stille modus’. Niet veel camera’s hebben dit omdat het een dure techniek is.

Wanneer zijn veel foto’s per seconde, hoge sluitertijd of een elektronische sluiter goed voor mij?

 • Sportfotografie (veel fps en hoge sluitertijd)
 • Vogelfotografie (veel fps en hoge sluitertijd en eventueel elektronische sluiter)
 • Natuurfotografie waarbij je de dieren niet kan/wil storen (elektronische sluiter)
 • Behind the scenes fotografie op bijvoorbeeld een filmset (elektronische sluiter)

Een lange sluitertijd laat meer licht toe op de sensor en daarmee kan je dit coole strepen-effect maken.

Connectiviteit

De connectiviteit van een camera zal de prijs niet heel veel aanpassen en er zijn verschillende soorten:

 • Wifi
 • Bluetooth
 • GPS
 • NFC (Near Field Communication)

Bij een heel goedkoop compactcamera model kan het zijn dat je geen wifi aantreft en je de foto’s overzet met behulp van een kabel of geheugenkaart in de computer. De combinatie Wifi & Bluetooth is vooral belangrijk als je jouw smartphone een rol wil laten spelen. Deze kan je gebruiken om van afstand foto’s te maken of instellingen aan te passen. GPS is handig als je veel onderweg bent of reizen maakt. De locaties, tijd, datum en soms zelfs hoogtemeter worden d.m.v. de GPS opgeslagen.

NFC is een leuk foefje, maar in mijn ervaring iets wat je vrij weinig gebruiker. De Near Field Communication laat je jouw camera en smartphone tegen elkaar houden en foto’s importeren naar je telefoon. Leuk, maar niet heel belangrijk.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie heb je op een aantal manieren:

 • Elektronische beeldstabilisatie in de camera body
 • 3- of 5-assige mechanische beeldstabilisatie in de camera body
 • Optische stabilisatie in de cameralens

De interne mechanische beeldstabilisatie is de meest complexe en zal je camera duurder maken. Met deze techniek beweegt de sensor en probeert jouw bewegingen en schokken op te vangen en te stabiliseren. Het is een geweldige techniek en zelden overbodig, maar het gaat je wel wat kosten. Bij elektronische stabilisatie wordt je beeld in de camera gestabiliseerd. Dit gaat dan wel ten koste van je kader. Er wordt namelijk een beetje ingezoomd om op die manier te kunnen stabiliseren.

Ook een cameralens kan stabilisatie hebben en deze is te combineren met de in-body stabilisatie. Wanneer jouw camera geen stabilisatie heeft is het noodzakelijk dat de lens het wel heeft, maar niet als je altijd vanaf statief filmt of fotografeert.

Het Lcd-scherm

Het kost best wat werk om een aanraakscherm te maken dat 180 graden kan kantelen, zonder dat de bedragen loslaat. Je kan je dus wel voorstellen dat de prijs hierdoor ook oploopt. Als professionele fotograaf zul je het waarschijnlijk prima vinden om geen kantelbaar scherm te hebben, maar over het algemeen is het wel gewoon heel handig. Je hebt namelijk de mogelijkheid om foto’s te maken vanuit allerlei verschillende hoeken en standen.

Video specificaties

Film maken met een spiegelreflexcamera en vooral een systeemcamera is niet zo gek meer. De Panasonic S1H full-frame systeemcamera is zelfs zó goed dat hij door Netflix is goedgekeurd als officiële A-camera voor series en films. Wanneer je video’s gaat maken zijn er een aantal zaken waar je op kan en moet letten tijdens de aanschaf

 • Verwerkingssnelheid
 • Bitrate
 • Framerate
 • Resolutie
 • Kleurprofielen
 • Aansluitingen voor mic, scherm en lamp
 • Accessoireschoen
 • Kantelbaar scherm
 • Beeldstabilisatie

Verwerkingssnelheid

De verwerkingssnelheid die de camera aankan is heel belangrijk voor de kwaliteit van je film. Het heeft te maken met de hoeveelheid informatie die er per frame naar de geheugenkaart wordt verstuurd. Hoe sneller, des te meer informatie je in de nabewerking tot je beschikking hebt. Veel beeldinformatie is belangrijk wanneer je de kleurbewerking gaat uitvoeren. Denk hierbij o.a. aan kleuren, schaduwen/contrasten en hooglichten.

Het is dus mogelijk dat een Full-HD beeld met hoge verwerkingssnelheid er kwalitatief beter uitziet dan een 4K beeld met een lagere verwerkingssnelheid. Goedkopere modellen zullen een verwerkingssnelheid van 50mbps tot 100mbps hebben en dure modellen gaan tot 400mpbs en hoger. Wanneer je camera een snelheid van 400mpbs aankan moet je ook daarvoor geschikte super snelle geheugenkaarten aanschaffen. Goed om te weten is dat deze heel duur zijn en snel vol raken. Op deze hoge kwaliteit filmen is voornamelijk bedoeld voor professionals die met een script werken.

Welke verwerkingssnelheid is goed?

Wanneer je mooie 4K beelden wil opnemen en monteren voor eigen gebruik, dan zit je met 50mbps al helemaal goed. Professional zullen het liefst voor 150mpbs gaan, maar ook dat hangt af van de video die ze maken. Soms heeft het voor online gebruik namelijk niet zo heel veel zin om met zulke snelheden te werken. Daarbij kost het een hoop ruimte, geheugen, computersnelheid en uiteindelijk kost het veel geld.

Bitrate

De bitrate houdt zich bezig met de kleurinformatie en diepte. De meeste camera’s hebben een 8-bit output aan beeldinformatie en dat is meer dan genoeg om een mooie video mee te maken. Iets duurdere modellen hebben de mogelijkheid om 10-bit aan informatie op te nemen met een behulp van een externe videorecorder. Tegenwoordig is het met high-end modellen mogelijk om 10-bit film intern op te nemen. Uiteraard gaat dit samen met een hoge verwerkingssnelheid van minimaal 400mbps en dus heel veel geheugenkaart ruimte. Een aantal systeemcamera’s kan zelfs 12-bit aan informatie uitzenden, maar dat heb je alleen nodig als doorgewinterde professional.

Val dus niet voor hoge bitrates als je een videomaker bent die mooie video’s voor zichzelf wil maken, maar het niet professioneel doet.

Framerate

De framerate (fps) gaat over hoeveel beelden er per seconde worden opgenomen. Dit kan variëren van 23 tot 30 frames voor real-time opnames en van 50 frames tot 240 frames per seconde voor slow-motion. Hoe meer frames per seconde de camera kan filmen, des te meer je het beeld kan vertragen.

Slowmotion

Ze doen het vaak slim; de camera wordt verkocht met een super-slomo functie van 1200 frames per seconde. Wat ze er alleen niet bij zeggen is dat de kwaliteit absoluut vreselijk is en je een enorme bak licht nodig hebt om je onderwerp te belichten. De meeste compactcamera’s, systeemcamera en spiegelreflexen kunnen in Full-HD filmen met 50 of 60 frames per seconde. Ga je in een duurder segment kijken, dan kom je de camera’s tegen waar je in 4K met 23,24,25,30 fps kan schieten en in Full-HD tot soms 120fps. Het allerduurste segment zul je 4K (of 6K) beeld geven met 60 frames per seconde en Full-HD tot 240 frames per seconde in behoorlijk hoge kwaliteit.

Slowmotion is leuk, maar voor de meeste mensen is het een speeltje dat ze één keer gebruiken en daarna nooit meer. Ben je een consument die gewoon leuke video’s wil maken, val dan niet voor hoge resolutie en framerates. De kans is groot dat je je geld uitgeeft aan iets wat je niet nodig hebt.

Resolutie

Je zou misschien denken dat resolutie één van de belangrijkste video aspecten is, maar na het lezen van bovenstaande stukjes zul je er zijn achtergekomen dat 4K film alleen mooi wordt met goede verwerkingssnelheden, sensoren en beeldprocessors. De hoge resolutie voor consumenten is vooral een slimme marketing truc. Hierdoor koop je een duurdere camera, méér geheugenkaarten en uiteindelijk doe je bijna niets met de video’s.

Maar wanneer je serieus of professioneel aan de slag wil gaan met film, dan wordt de 4K functie heel interessant. 4K beeld bevat 2x zo veel pixels als Full-HD beeld en dat betekent dat je tot 2x kan inzoomen zonder dat je al te veel kwaliteit verliest. Let er hierbij wel op dat de 4K is gefilmd met een hoge verwerkingssnelheid. Doe je dat niet en ga je op het beeld inzoomen, dan zal lelijke pixels tevoorschijn zien komen.

Kleurprofielen

Dit is er een voor de serieuze of professionele filmmaker. Kleurprofielen als V-log of S-log2/3 nemen een plat beeld op met zo min mogelijk contrasten en kleur. Als je op hoge kwaliteit filmt heb je daarna namelijk de mogelijkheid om de kleuren helemaal aan te passen zoals jij wil. Het omgaan in de post-productie met V/S-log is veel werk en kost veel tijd. Ben je een fan van ‘cinematische’ looks en ben je bereidt tijd te besteden aan de kleurbewerking? Dan zijn kleurprofielen als deze perfect voor jou. Wil je dat de video er in één goed uitkomt, met de juiste kleuren en contrasten? Hou het dan bij het ‘standaard’ kleurprofiel en negeer de anderen.

Aansluitingen voor microfoon, extern scherm en lamp

Ga je het scherm op de camera gebruiken of wil je een extern scherm of recorder aansluiten? Bij de laatstgenoemde is het handig om te controleren of de camera een HDMI-output heeft en wat voor aansluiting je beoogde externe scherm of recorder heeft. Om je opnames professioneler te maken is het handig om een externe microfoon of dasspeld microfoon aan te sluiten. Controleer wel of de camera een microfoon ingang en koptelefoon uitgang heeft.

De ‘hotshoe’ of accessoireschoen boven op de camera kan je gebruiken om de microfoon in de schuiven of een grote lamp op te plaatsen. Met goede belichting wordt je film gegarandeerd een stuk beter!

Kantelbaar scherm

Je zou het bijna vergeten, maar wanneer je met de camera filmt is het wel zo fijn dat je het scherm kan uitklappen en kantelen. Op deze manier maak je het voor jezelf mogelijk om vanuit verschillende hoeken opnames te maken. Of een camera wel of geen kantelbaar (touch)scherm heeft zul je terugzien in de prijs. Kijk ook hoe het scherm kantelt. Veel Sony modellen hebben een scherm dat maar 45 graden kan kantelen, terwijl de Panasonic modellen een 180 graden kantelbaar scherm hebben. Ook voor vloggen moet je hier rekening mee houden.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie heb je op een aantal manieren:

 • Elektronische beeldstabilisatie in de camera body
 • 3- of 5-assige mechanische beeldstabilisatie in de camera body
 • Optische stabilisatie in de cameralens

De interne mechanische beeldstabilisatie is de meest complexe en zul je camera duurder maken. Met deze techniek beweegt de sensor en probeert jouw bewegingen en schokken op te vangen en te stabiliseren. Het is een geweldige techniek en zelden overbodig, maar het gaat je wel wat kosten. Bij elektronische stabilisatie wordt je beeld in de camera gestabiliseerd. Dit gaat dan wel ten koste van je kader. Er wordt namelijk een beetje ingezoomd om op die manier te kunnen stabiliseren.

Ook een cameralens kan stabilisatie hebben en deze is te combineren met de in-body stabilisatie. Wanneer jouw camera geen stabilisatie heeft is het nodig dat de lens het wel heeft, maar niet als je altijd vanaf statief filmt of fotografeert.

Vloggen

Wanneer je een (serieuze) vlogger bent, dan zijn er een aantal dingen die je vlogcamera zeker moet hebben of waar je op kan letten:

 • Snelle autofocus (eventueel met ‘eye-focus’)
 • Een wijde lens die autofocus ondersteund
 • Beeldstabilisatie in de body of minimaal in de lens
 • Microfoonaansluiting voor shotgun microfoon of dasspeld microfoon  – belangrijk!
 • Hotshoe / accessoireschoen voor monteren van externe lamp
 • Een niet te zwaar model
  Fujifilm-X-A7-systeemcamera-Dark-Zilver-met-15-45mm-OIS-cameradeals.be

  Fujifilm X-A7. Een kantelbaar scherm en microfoon aansluiting zijn belangrijk als je goed wil kunnen vloggen.

Bekijk alle vlogcamera’s en vergelijk prijzen.

Lens vatting en welke lenzen daar bij horen

Elke systeem- en spiegelreflexcamera heeft een bepaalde lens vatting (mount) en deze kan per merk (en lens) weer verschillen. Het soort vatting heeft niet heel veel invloed op de prijs van de camera, maar het is wel belangrijk om te weten welke lenzen bij de camera horen. Om het beste uit je camera te halen is het verstandig om lenzen te gebruiken die dezelfde vatting als die van je camera hebben. Uiteraard is het mogelijk om een Panasonic GH5s (Micro FourThirds vatting) met een Canon 16-35mm USM lens (F-vatting) te gebruiken, maar dan heb je een ‘converter’ nodig. Een goede converter kost al snel €600 en wanneer je een goedkopere koopt loopt je het risico dat de snelheid van de autofocus wordt aangetast. Wanneer je een nieuwe camera koopt, kijk dan alvast naar wat voor soort lenzen daar op passen en wat de prijzen zijn. Goed nieuws! Bijna elk lenzenmerk heeft lenzen in zowel lage als hoge prijscategorieën.

Overige dingen om op te letten (of niet)

Er zijn nog een aantal kleinere dingen waar je op kan letten bij het aanschaffen van je nieuwe camera. Deze bespreken we hieronder.

JPEG / RAW

Wanneer je een foto neemt wordt deze verwerkt tot een beeld dat kan worden getoond op je scherm. Het bestandsformaat is in de meeste gevallen een JPG/JPEG. Een JPG-bestand is van hoge kwaliteit, maar wel gecomprimeerd om zo niet te veel ruimte in beslag te nemen op je geheugenkaart. Dit is geen probleem wanneer je de foto’s wil laten zoals ze zijn. Maar wanneer je de foto’s wil bewerken, dan wordt het een probleem. Door de compressie gaan er details in kleur, licht en scherpte verloren en die heb je nou net nodig als je wil bewerken. Door de foto in RAW te schieten behoudt je al deze details en heb je meer ruimte om de foto te bewerken. Met het schieten van RAW-foto’s krijg je grote bestanden (tot wel 20mb per foto) en wanneer je ze wil openen op de computer heb je hier een speciaal programma voor nodig. Denk aan Photoshop of Lightroom. Wanneer je foto’s wil bewerken, let er dan altijd op dat je in RAW kan schieten. Overigens kan je foto’s in hoge JPG-kwaliteit ook prima bewerken.

Autofocuspunten

Er wordt vaak lyrisch gedaan over camera’s met veel autofocuspunten, maar zolang je niet aan sport of vogelfotografie doet heb je er niet zo heel veel nodig. Een object dat snel beweegt in het frame vraagt om veel autofocuspunten om een scherpe foto te krijgen, maar wanneer je spelende kinderen, een groep of landschappen vastlegt, dan heb je al deze punten niet nodig. Laat je dus niet overhalen een camera te kopen vanwege de vele autofocuspunten.

ISO-waardes

De ISO geeft de lichtgevoeligheid van de sensor aan. Hoe hoger het getal, des te gevoeliger de sensor is voor het licht. Je zet de ISO omhoog als je bijvoorbeeld in een slecht belichte ruimte bent. De ISO is een elektronisch process en bij hoge waardes kan (en zal) er ruis ontstaan. Wanneer je bij een kleine sensor (Micro FourThirds en APS-C) hoge ISO-waardes (3200/6400+) instelt ga je gegarandeerd ruis zien. Nu hangt het er vanaf wat voor beeldprocessor in de camera zit. Hoe beter de processor, des te beter de ISO en ruis wordt verwerkt en onderdrukt. De kwaliteit van de processor gaat hand in hand met de prijs. Full-frame sensoren vangen meer licht op omdat ze in formaat groter zijn. Wanneer je de ISO-waarde op een full-frame sensor omhoog zet zal het langer duren voordat je ruis ziet, bijvoorbeeld pas vanaf ISO 12800.

Een aantal camera’s adverteert met het feit dat ze tot ISO 51.200 of hoger kunnen, maar in de praktijk zul je foto vol ruis zitten wanneer je deze waarde instelt. In principe wil je op een camera uit de midden-klasse niet hoger dan ISO3200 gaan. Dat een camera extreem hoge ISO-waardes aankan, betekent niet dat je dat ook moet doen.

Er zijn een aantal camera’s die speciaal zijn gemaakt voor het werken met hoge ISO-waardes. Denk dan aan de Sony A7 serie en Panasonic GH en S series.

Sterrenhemel waarbij licht lang op de sensor is gevallen met hoge ISO en geen ruisonderdrukking.

Sterrenhemel waarbij licht lang op de sensor is gevallen met hoge ISO en geen ruisonderdrukking.

Waar let je op als ik mij bezighoud met:

Sport en vogel/dierenfotografie

 • Buffer: let op hoeveel foto’s er in de buffer passen wanneer je in burst of continu modus schiet
 • Foto’s per seconde: kijk hoeveel foto’s per seconde de camera aankan met zowel de mechanische als elektrische sluiter
 • Autofocuspunten: Wanneer je snel bewegende objecten vastlegt wil je zo veel mogelijk autofocuspunten. Het liefst beide contrast- en fasedetectie.
 • Maximale sluitertijd: Veel goedkopere camera’s halen een maximale sluitertijd van 1/4000. Geef je meer geld uit dan loopt het van 1/8000 tot 1/32000
 • Elektronische sluiter: Wanneer je dieren niet wil storen, kijk dan of de camera’s een elektronische stille sluiter/modus heeft
 • Beeldstabilisatie: Wanneer je snel beweegt en inzoomt is het fijn als er beeldstabilisatie aanwezig is. Check of deze in de body of in de lens zit verwerkt.

Natuur/landschapsfotografie

 • Elektronische sluiter: Wanneer je dieren niet wil storen, kijk dan of de camera’s een elektronische stille sluiter/modus heeft
 • Water bestendig: Kijk of de camera een certificering heeft voor stof- en spatwaterdichtheid
 • Sensor: Een full-frame sensor geeft een wijder beeld dan een MFT-sensor. Op basis van je sensor moet je ook je lenzen aanpassen. Wanneer je een 24mm lens op een full-frame camera zet, dan heb je ook daadwerkelijk een beeld van 24mm. Maar wanneer je diezelfde lens op een MFT-sensor zet, dan heb je een cropfactor van 2. Je bent dus 2x ingezoomd. Je zult dan dus een nóg wijdere lens (12mm) nodig hebben om aan dezelfde wijdte te komen.
 • GPS: De GPS legt de locatie, tijd en hoogte vast tijdens het maken van de foto. Dit kan belangrijk zijn als je midden in de natuur fotografeert

Macrofotografie

 • Sensor: Een full-frame sensor geeft een wijder beeld dan een MFT-sensor. Op basis van je sensor moet je ook je lenzen aanpassen. Wanneer je een 24mm lens op een full-frame camera zet, dan heb je ook daadwerkelijk een beeld van 24mm. Maar wanneer je diezelfde lens op een MFT-sensor zet, dan heb je een cropfactor van 2. Je bent dus 2x ingezoomd. Wanneer je een macrolens op een MFT-sensor plaatst, dan ben je dus nóg meer ingezoomd op het object en dat kan goed uitkomen.
 • Beeldstabilisatie: Wanneer je volledig inzoomt dan zie je elke kleine trilling en beweging. Beeldstabilisatie is dus onmisbaar. Je kan er over denken om in-body stabilisatie te combineren met de stabilisatie in de lens.

Vakantiefotografie

 • Creatieve filters: Ingebouwde creatieve filters kunnen een leuk effect aan je foto’s geven.
 • Connectiviteit: Beschikt de camera minimaal over Wifi om de foto’s naar je telefoon te sturen?
 • Gewicht: Houd het leuk en kies een camera die niet te veel weegt. Het zou zonde zijn als je de camera thuis laat omdat hij te zwaar is.

Bekijk camera’s die minimaal creatieve filters en Wi-Fi hebben.

Bekijk camera’s die minder dan €500 kosten.

Portretfotografie

 • Sensor: Een camera met full-frame sensor geeft een wijder beeld dan een MFT-sensor. Op basis van je sensor moet je ook je lenzen aanpassen. Wanneer je een 85mm lens op een full-frame camera zet, dan heb je ook daadwerkelijk een beeld van 85mm. Maar wanneer je diezelfde lens op een MFT-sensor zet, dan heb je een cropfactor van 2. Je bent dus 2x ingezoomd. Je zult dan dus een nóg wijdere lens nodig hebben om aan dezelfde wijdte te komen.

Bekijk alle camera’s met full-frame sensor

Cinematografie (film)

 • Resolutie: koop een camera voor de komende 5 jaar en investeer daar in. Ook al zijn de meeste online video’s in HD, je ziet het verschil wel als je in 4K schiet.
 • Bit: De kleurdiepte is belangrijk als je gaat bewerken. Hoe hoger het getal, des te meer informatie je tot je beschikking hebt. Maar dit vraagt ook om betere en snellere geheugenkaarten
 • Verwerkingssnelheid: Schieten met 200mbps geeft je een hoop informatie om mee te werken en dat gaat je beeldkwaliteit ten goede komen. Let er wel op dat je snelle en dure geheugenkaarten nodig zal hebben.
 • Kantelbaar scherm: Wanneer je geen gebruik gaat maken van een extern scherm of recorder, dan is het noodzakelijk dat je scherm kantelbaar is

Bekijk camera’s die minimaal filmen in 4K

Conclusie over camera’s vergelijken

Wanneer je camera’s gaat vergelijken op specificaties en prijs is het belangrijk om te onthouden dat de duurdere niet altijd beter (voor jou) is. Bedenk wat voor soort fotografie je voornamelijk wil gaan doen en kies op basis daarvan het soort toestel. Bepaal welke sensor grootte je wil en kies welke specificaties de camera minimaal voor jouw type fotografie moet hebben. Als je eerder genoemde punten hebt doorgenomen weet ik zeker dat je nu een beter idee hebt over hoe productteksten kan interpreteren en filteren. Heb je vragen of aanvullingen? Laat het dan weten in de berichtensectie hieronder!

Camera termen woordenboek

Mochten er woorden in dit artikel staan die je niet begrijpt, dan kan je een kijkje nemen in ons Camera Termen woordenboek. Deze lijst wordt continu aangevuld met camera woorden en uitleg.

Camera vergelijker

Ben je klaar om te gaan vergelijken? Zo ja, bekijk dan camera’s in ons camera overzicht of ga direct naar de camera vergelijker.

Onze top Nederlandse camera webshops op dit moment:

 1. Kamera-Express
 2. Cameranu
 3. Cameraland
 4. Foto DeVakman
 5. Bol.com
 6. CoolBlue

Goede Belgische camera webshops

 1. Kamera-Express België
 2. Coolblue België
 3. Fnac

 

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.be

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Volg ons op facebook en mis nooit de belangrijkste berichten! 

Nieuws en recente posts

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
CameraNu Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0