Waarom-je-kiest-voor-cameradeals-vinkjes
Wij zijn door Kamera-Express.nl gekozen als één van de top-20 fotografieblogs!
tweedehands-cameras-en-lenzen-kopen-winkels-1280

Tweedehands camera kopen

Goed gedaan! Je bent aangekomen bij de pagina over tweedehands camera’s en objectieven! Dat betekent dat je doorhebt dat je niet altijd het meest recente model hoeft te hebben. Wanneer je weet waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands of  ‘occasion’ kan je ook nog eens een hoop geld besparen, terwijl je een zo goed als nieuw model in handen hebt.

Op deze pagina vertellen we alles over waar je op moet letten bij het uitzoeken van een tweedehands camera of lens en bij welke winkels je een goed aanbod hebt en veilig kan kopen.

Goede tweedehands camera winkels

Het voordeel van alle onderstaande winkels is dat de camera of lens volledig is gecontroleerd op beschadigingen en werking. Je hebt bedenktijd, garantie en je weet dat je de apparatuur in een veilige omgeving koopt. Dat is bijvoorbeeld anders voor marktplaats.nl, waar je nooit weet met wie je te maken hebt. Wij raden aan om je tweedehands camera altijd via een camerawinkel aan te schaffen.

terug naar menu ↑

Voordelen van een tweedehands camera

Het kopen van een tweedehands camera heeft een aantal voordelen. De eerste is het besparen van geld. Het komt voor dat iemand een nieuwe camera koopt, een tijdje gebruikt en er dan achter komt dat dit niet het juiste model is. Teruggestuurde camera’s kunnen vaak niet meer als nieuw worden verkocht en dus krijgen ze de stempel van ‘tweedehands’. Wil je dus wel een van de nieuwste camera’s en vind je wat gebruikssporen geen ramp, kijk dan zeker naar een ‘nieuw gebruikt’ model.

Nieuw is niet altijd beter

Koop je de je de allernieuwste en snelste smartphone van dit moment, dan is deze over zo’n 6 maanden alweer verouderd. Gelukkig geldt dat niet voor digitale fotocamera’s. Zeker niet als je meer een fotograaf dan een filmer bent. Uiteraard vernieuwd de techniek van de sensor en beeldprocessor, maar een model van 5 of 6 jaar terug kan meestal nog heel goed mee in deze tijd. Wanneer de camera in goede staat is heb je de kans een topmodel van 5 jaar terug te kopen, dat vandaag de dag goedkopere en geavanceerde modellen verslaat. Nieuw is niet altijd beter!

Sony Alpha A7s Mark II Body systeem camera | CameraDeals.be

terug naar menu ↑

Hier let je op bij een 2e hands camera

Hoe oud is de camera?

Nieuw is niet altijd beter, maar ‘te’ oud kan wel een probleem zijn. Het jaar van het model speelt een kleinere rol bij high-end camera’s en een grote rol bij goedkopere camera’s. Het zijn niet alleen de beeldprocessor en sensor die door de jaren heen verbeteren, maar ook een (touch)beeldscherm of de elektronische zoeker zijn tegenwoordig scherper dan 6 jaar terug. Als je wil weten hoe oud een camera is, dan kan je het beste de volledige camera en modelnaam in google typen met “introductie jaar” erachter.

Wat is de staat van de camera en wat is er mee gedaan?

Net zoals bij een auto controleer je deze van buiten en binnen. Bij tweedehands camera’s en lenzen geldt precies hetzelfde en is het belangrijk om te weten wie de vorige eigenaar was. Was de vorige eigenaar een sport, feest of buitenfotograaf, dan is de kans groot dat de camera behoorlijk wat tikken heeft gehad en stof, druppels en zand heeft gezien. Komt de camera van een hobbyfotograaf die af en toe fotografeert of een professionele studiofotograaf, dan is jouw 2e hands camera waarschijnlijk met veel zorg behandeld.

Waar je verder op moet letten wanneer je een tweedehands camera van een particulier koopt.

(camerawinkels checken deze dingen voor jou)

 • De sensor. Is deze schoon en krasvrij?
 • Bij camera’s met CF-kaarten kunnen de pinnen krom zijn en daardoor geen contact maken. Neem je eigen kaart mee en check of alles werkt
 • De lens vatting: is deze vet- en krasvrij? Neem een eigen lens mee en check of alle elektronica werkt
 • Controleer de accessoireschoen: fotografen die veel met flitser werken hebben de accessoireschoen veel gebruikt. Maar ook als de camera veel buiten is geweest en de accessoireschoen niet is afgedekt bij bijvoorbeeld motregen, dan kan deze defect raken.

Hoeveel ‘clicks’ of foto’s heeft te camera gemaakt?

Clicks kan je zien als het aantal gereden kilometers van een auto; hoe hoger het aantal, des te slechter het is. Elke keer dat de sluiter, het gordijn dat voor de sensor zit, open en dicht gaat wordt dit door de camera gezien als click. Veel mensen verwarren dit met het aantal genomen foto’s of het bestandsnummer van de foto. Dat is dus niet zo. Soms kan je sluiter ook een click maken wanneer er geen geheugenkaart in je camera zit of als je de spiegel van de spiegelreflex omhoog zet.

Het aantal clicks is dus heel belangrijk en elke camera heeft zijn eigen limiet. Dure high-end modellen hebben een betere bouwkwaliteit en kunnen meer clicks aan dan een goedkope instapmodel camera. Een occasion tweedehands camera heeft waarschijnlijk meer clicks als deze is gebruikt door een sport of wildlife fotograaf dan een bloemenfotografie fotograaf.

Het geschatte aantal maximum clicks per camerasoort is als volgt:

 • Instapmodellen:  30.000 tot 50.000 clicks (Canon 2000D of Nikon D3500)
 • Semi-professionele modellen: 50.000 tot 75.000 clicks (Canon 90D of Nikon D5600)
 • Professionele Modellen: +/-150.000 clicks Canon EOS 5D Mark IV of Nikon D850)
 • Professionele Modellen voor sport/wild: +/- 250.000 clicks (Canon 1Dx of Nikon D5)

Heb je garantie en bedenktijd?

Koop je een camera op marktplaats, dan moet je alles van tevoren checken en je hebt meestal geen garantie en bedenktijd. Daarom is het een goede keus om een camerawinkel uit te zoeken waarbij je een 2e hands camera kan kopen met garantie en bedenktijd. Gelukkig hebben alle door ons uitgezochte winkels beide.

terug naar menu ↑

Hier let je op bij een 2e hands objectief

Canon-RF-24-70mm-f2.8L-IS-USM-objectief-Cameradeals.beAls je een tweedehands lens wil kopen van een particulier kan je deze op een aantal manieren controleren. Ten eerste controleer je de buitenkant.

 • Kijk naar beschadigingen aan de lak
 • Zijn alle schroeven aanwezig en zitten deze op zijn plaats? (hier aan kan je zien of de lens al is geopend)
 • Geven de focus- en zoomring enige weerstand, maar zijn ze nog wel soepel? Zo ja. Mooi! Draaien ze té soepel, dan is de lens waarschijnlijk heel veel gebruikt.

Vervolgens is het belangrijk om de binnenkant te controleren. Dit doe je het beste door met licht in de lens te schijnen. Hierdoor worden eventuele krassen of stofdeeltjes goed zichtbaar.

 • Maak een foto van de blauwe lucht waarbij de foto een beetje onderbelicht is. Hierdoor worden eventuele vlekken op het glas zichtbaar
 • De scherpte van de lens controleer je door een foto te maken met veel details. Zorg ervoor dat je een hoog diafragma kiest (laag getal) en check of de scherpte gelijk is van hoek tot hoek. Bij een zoomlens probeer je dit op verschillende brandpuntsafstanden
 • Test de autofocus. De maximale prestatie hangt af van het merk en model van zowel het objectief als de camera. Wanneer de autofocus opvallend langzaam is moet je gaan oppassen.

Koop je een tweedehands lens bij een erkende camera winkel, dan zijn al de bovenstaande punten al voor jou gedaan. Online kan je dus met een gerust hart een lens aanschaffen. Mocht er toch iets niet goed zijn, dan kan je deze altijd terugsturen. (dit geld niet voor marktplaats.nl)

terug naar menu ↑

Waar herken je een goede tweedehands camera winkel aan?

 • Ze geven minimaal 1 jaar garantie
 • Alle camera’s worden bij inname gecontroleerd door professionals
 • Je krijgt altijd een camera die door de inspectie is geraakt
 • Je hebt een bedenktijd van 30 dagen
Cameranu-164-164-logo

terug naar menu ↑

Cameranu

CameraNu is een foto- en videocamerawinkel met 4 vestigingen in Nederland, waarvan de vestiging in Eindhoven het meest dicht bij België ligt. CameraNu is een van die websites geworden waar je als allereerste heengaat om goede informatie en prijzen te vinden. Ze hebben deze groei bekroond met de prijs ‘Beste fotowinkel 2019’ en dat zegt toch een hoop!

 • 1 jaar garantie op alle tweedehands modellen
 • Mogelijk om eigen camera of lens in te ruilen
 • Professionals testen elk tweedehands model
 • Grote voorraad aan recente 2e hands modellen
 • Veel ‘demo’ modellen op voorraad
 • Een van de beste camerawinkels van Nederland
 • Betalen met Bancontact

cameraland-164-164-logo-2

terug naar menu ↑

Cameraland

Het is 1987 wanneer Cameraland in Alkmaar wordt opgericht. Met een vestiging in Alkmaar en voornamelijk een groot bereik online, verkoopt de winkel consumenten en professionele foto- en videocamera’s. Cameraland vindt dat zij de mooiste winkel in Nederland hebben, maar wij kijken uiteraard voornamelijk naar hun online préséance, service en aanbod. Echt waar, wij van Cameradeals zijn zeer te spreken over deze webshop!

 • Tot 1 jaar garantie op alle occasions
 • Mogelijk om eigen camera of lens in te ruilen
 • Alle binnengekomen camera’s worden schoongemaakt en gecheckt door professionals
 •  500 nieuwe tweedehands producten per maand
 • Veel ‘nieuwe’ demo modellen
 • Betalen met bancontact

fotodevakman-164-164logo-cameradeals

terug naar menu ↑

Foto de Vakman

Is het Fotodevakman, Foto de vak man of Foto de Vakman? Het is Foto de Vakman. Een kleine winkel met een groot online bereik. Omdat ze maar twee vestigingen hebben in kleine plaatsen als Uden Wijchen, zou je deze winkel misschien snel over het hoofd zien. Maar dit is oprecht een van de betere fotografiewinkels die wij van CameraDeals kennen, met een goed aanbod in de PRO-modellen van merken als FujifilmCanon en Nikon. Deze winkel heeft al ruim 50 jaar ervaring en zowel offline als online een goed fototoestel aanbod.

 • Minimaal 6 maanden garantie
 • Mogelijk om eigen camera of lens in te ruilen
 • Bij binnenkomst worden alle camera’s en lenzen gecheckt
 • Veel demomodellen
 • Bancontact aanwezig

camera-tweedehands-logo-164px

terug naar menu ↑

Camera-Tweedehands.nl

Camera-Tweedehands.nl is volledig gefocust op het aanbieden van fotocamera, videocamera en lenzen occasions. Dit heeft een voordeel omdat ze hierdoor alle aandacht op het schoonmaken en controleren van de binnengekomen modellen kunnen richten.

 • Altijd 6 tot 12 maanden garantie
 • Mogelijk om eigen camera of lens in te ruilen
 • Klanten beoordelen ons met een 9.6
 • Gratis verzending vanaf € 300
 • Bancontact aanwezig

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Wij horen heel graag wat jij er van vindt!

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
CameraNu Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0